Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Danserinden fra Ishøj


Beskrivelse


Betina fra Ishøj, 13 år, fortæller om sig selv. Hun har det dårligt, fordi hendes onkel har voldtaget hende. Kun når hun danser, er hun glad. David, hun danser med, hjælper hende, så hun får det bedre.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Lerche

d. 18. dec. 2018

Forf., der har skrevet flere romaner om børn med problemer fx Maries mørke (93/17) tager fat på incestproblematikken i en alvorlig og gribende roman, der kan læses fra 12 år. I en tankerække,nærmest monologform fortæller Betina, 13 år om sig selv. Hun bor i Ishøj, oplever miljøet som trøstesløst. Efter at hendes onkel forgreb sig på hende, har hun levet alene med sine psykiskeproblemer i en verden med fortielser og løgne, fordi familien ikke vil have det ud. Kun når hun danser, føler hun sig hel og fri. Gennem dansen møder hun David, hvis mor sørger for, hun fårprofessionel hjælp. Forf. formår at levendegøre Betina og hendes omgivelser. Hun er midt i puberteten, oplever sine omgivelser med nye øjne, farvet af den depressive tilstand, hun er i.Fortælleformen gør, at det er Betinas opfattelse af de øvrige personer, vi får. David er næsten for god og forstående. Betinas forhold til faderen er fint, mens hun savner berøring og kærlighed framoderen. Teksten er skrevet ihverdagssprog, ofte i ret korte sætninger. Det passer lige til Betina og gør dermed indholdet troværdigt. Typografien er behagelig med bred margin. Farveforsiden viserdansende Betina. Hendes historie vil blive læst især af jævnaldrende piger.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

12-årige Betina er bade fortæller og hovedperson i denne stilfærdige bog, hvis ærinde er et yderst ømtåleligt emne, incest, og at imødekomme dem, der bærer på lignende problemer. Når detlykkes for Betina at komme igennem sin krise, skyldes det, at hun får hjælp - ikke af forældrene, der vil dække over den onkel, der er skyld i oversgrebet, men af venner, der får hende tilpsykiater. Inden denne forløsende slutning fortæller pigen om sin hverdag i en almindelig kærnefamilie og giver samtidig et signalement af en barndom i et forstadskvarter, der forekommer ret barsk.Men den styrke, man fornemmer hun har i kraft af begavelse og temperament og modenhed, smuldrer i den smerte og krænkelse, hun bærer på, og hendes liv er ved at gå i stykker. Kun når hun danser,føler hun sig hel. Dans er hendes lidenskab, og hun drømmer om en fremtid som danserinde. Forældrene, der i deres afmagt gerne vil gøre noget, sender hende på danseskole, og her træffer hun i sinpartner den ven, der skal blivehendes redning. Deres venskab er fint skildret fra en spæd begyndelse til et forhold, der rækker over mange skel. Det er en meget alvorlig bog, der tæt, næstenhudløst beskriver et offer. Det kan forekomme lidt urealistisk, at et barn kan forklare og tolke sine tanker og følelser så klart og rigtigt, så litterært set er den voksne pennefører lidt fortydelig. Men det er alligevel en god og nødvendig bog, der kan læses fra 6. kl.


Det fri aktuelt

d. 9. nov. 1994

af

af

Steffen Larsen

d. 9. nov. 1994