Bøger / faglitteratur

Dansk astrologis historie : gennem 500 år


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. aug. 2014

af

af

Alma Lind Jensen

d. 7. aug. 2014

Bogen er beregnet for astrologiuddannelsen og vil fortrinsvis have interesse for studerende her, fagastrologer og astrologinørder.

Claus Houlberg kendes fra adskillige astrologiske udgivelser. Nærværende er udgivet på Astrologisk Museum, som blev dannet i 1999 netop med henblik på at opsamle historisk materiale og information om astrologien i Danmark og Norden. Bogen her baserer sig på en række artikler af forfatteren publiceret 2005-13. Den falder i 2 dele, men selve historien kan opdeles i hele 3. Astrologien kom til Danmark omkring reformationen og var en del af renæssancens interesse for mennesket i alle facetter. Dens tids astrologi var tilknyttet hoffet frem til 1633, hvor Christian IV forbød al astrologisk forudsigelse. Herefter følger trehundredeårs-natten, som der kun skrives få sider om i bogen, hvorefter astrologien på ny dukker frem i en ny skikkelse i moderne tid (det 20. århundrede) med Irene Christensen som den store pioner og med en udvikling, der eksploderede i perioden 1980-1999, hvor beregningsprogrammer til pc kom og gjorde beregningsarbejdet meget nemmere. Bogen er et fint og veldokumenteret værk, selvom Houlberg er meget beskeden i sin præsentation af det.

En bog om dansk astrologis historie har været savnet.

En fin og veltilrettelagt udgivelse, som mest har henvendelse til en fagkreds, men absolut bør have plads i folkebibliotekernes samlinger.