Bøger / faglitteratur

Dansk i skred : 52 sproglige opstrammere


Beskrivelse


Refleksioner over det danske sprogs udvikling og finurligheder - ord der forsvinder ud af sproget, nye ord og vendinger der kommer, ændringer af udtalen mm.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. jan. 2014

af

af

Jytte Bræmer

d. 30. jan. 2014

Til alle der interesserer sig for sprogets udvikling og finurligheder. Grundet de små korte artikler med hvert sit tema er bogen velegnet til venteværelset, natbordet eller til dem, der af forskellige årsager har svært ved at koncentrere sig om længere tekster.

Det er femte gang Jørn Lund udgiver sine sprogklummer fra Politiken i bogform, og det er som tidligere en nydelse og fornøjelse at følge hans observationer af sprogets udvikling. Han tematiserer sine refleksioner. Således er et afsnit helliget de mange udtryk for at drikke og blive beruset, et andet beskæftiger sig med, hvordan ordet "ramt" sniger sig ind i nye sammenhænge, så man nu kan være ferieramt, arbejdsramt, samspilsramt og meget andet. Andre afsnit gør os opmærksom på ord, der er ved at glide ud af sproget, eksempelvis ordet "flink". Sprogets udvikling deler ofte generationer, selvom vi ældre ubevidst tager de nye udtryk til os. Det er en bog, man som bibliotekar skal huske på for at få formidlet, fx til lånere der efterspørger små sjove ting til oplæsning.

Bedste sammenligning er JL's 4 tidligere udgivelser: Dansk i nullerne, 2011, Helt vildt fedt, 2008, Og så tager vi den derfra, 2007 og Sprog til salg, 2005.

En lille sjov øjenåbner om dagligdagens sprog af en ekspert, der både evner og ynder at øse af sin store viden i en humoristisk og lettilgængelig form.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 1. aug. 2014

af

af

Jens Raahauge

d. 1. aug. 2014


Politiken

d. 23. apr. 2014

af

af

David Jacobsen Turner

d. 23. apr. 2014


Jyllands-posten

d. 19. mar. 2014

af

af

Henrik Jensen

d. 19. mar. 2014


Kristeligt dagblad

d. 2. maj 2014

af

af

Nils Gunder Hansen

d. 2. maj 2014