Bøger / faglitteratur

Dansk sølv - 20. århundrede


Beskrivelse


Historien om de sølvsmede inden for de sidste 100 år, der har gjort dansk korpussølv internationalt kendt, fra Mogens Ballin og Bindesbøll over Georg Jensen til Kay Fisker, Henning Koppel og de nyeste navne. Med et afsnit om kirkesølv.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. mar. 2005

af

af

Jette Andreasen

d. 17. mar. 2005

Erik Lassen udgav i 1964 Dansk sølv, som omhandlede fremstillingen af korpussølv fra middelalder til ca. 1900. Om udviklingen i det 20. århundrede kom så Lise Funders Dansk sølv i 1999. Nærværende bog er 3. udgave af denne. De danske sølvarbejder nåede i forrige århundrede et meget højt kunstnerisk stade og international berømmelse. De store sølvsmedier, bl.a. Georg Jensen og Michelsen, og kunstnerisk begavede formgivere fra Bindesbøll til Koppel prægede udviklingen. Det belyses i en smuk vekselvirkning mellem teksten og de mange fine fotos, og bogen er stadig standardværket om sit emne. Eneste ændring i forhold til 1. udgaven er tilføjelsen af et engelsk resumé. Der er ikke rettet i hverken forord, tekst, biografier eller litteraturliste.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. apr. 1999

af

af

Jette Andreasen

d. 22. apr. 1999

Sølv skal pudses, og det er efter forfatterens mening en af grundene til den dalende interesse for dansk sølv. Bogen beskæftiger sig udelukkende med sølvkorpus og beskriver engageret den rige udvikling, der allerede ved århundredets begyndelse førte til et meget højt håndværksmæssigt og kunstnerisk stade og dermed til international bevågenhed. Samarbejdet mellem de store sølvsmedier, Michelsen, Hans Hansen, Georg Jensen m.fl., og formgivere fra Bindesbøll til Henning Koppel belyses og illustreres med smukke fotos af kander, stager, skåle og fade. Også de allernyeste navne som Lasse Bæhring og Allan Scharff er med, og særlige kapitler omhandler sportspræmier og kirkesølv. Der er korte biografier af omtalte sølvsmede og kunstnere, samt liste over sølvstempler. Bogen prætenderer ikke at være en fuldkommen oversigt, men den giver et glimrende billede af dem, der har tilført kunsthåndværket nyskabelser og personligt præg. Det er den første samlede fremstilling siden Erik Lassen: Dansk sølv, 1964, der dækkede udviklingen fra middelalder til ca. 1900.


Jyllands-posten

d. 11. maj 1999

af

af

Birthe Lindberg

d. 11. maj 1999


Aktuelt

d. 8. maj 1999

af

af

Elisa Nielsen

d. 8. maj 1999