Bøger / faglitteratur / bibliografier

Danske amerikanere


Beskrivelse


Om den store udvandringsbølge i 1860'erne frem til 1900-tallet, hvor mere end 320.000 danskere emigrerede til USA. Med beretninger fra udvandrede familiers liv kombineret med beskrivelse af forhold og livsvilkår. Desuden samtidens syn på dansk-amerikansk identitet og racesyn.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. maj 2020

af

af

Kent Skov

d. 4. maj 2020

Interessant bog om de danske udvandrere i USA i 1800-tallet. For interesserede i dansk udvandrerhistorie og til undervisning.

Professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved SDU Jørn Brøndal er en kyndig og kendt USA-ekspert. Bogen handler om den store udvandringsbølge i 1860'erne frem i 1900-tallet, hvor mere end 320.000 danskere emigrerede til USA. Den i omfang lille bog indgår i forlagets serie "100 danmarkshistorier" og indeholder beretninger fra udvandrede familiers liv. De suppleres med beskrivelse af de forhold og livsvilkår, som det nye liv i midtvestens store land- og skovområder medførte. Det var her danskerne fortrinsvis bosatte sig og opdyrkede jorden. Det sociale og kirkelige liv belyses med opbygning af menigheder, aviser, skoler og foreninger. Desuden beskrives samtidens syn på dansk-amerikansk identitet og racesyn.

JB leverer en levende gennemgang af de danske emigranters vilkår, der kun stedvis skæmmes af lidt for mange opremsninger fra de kilder og levnedsbeskrivelser, han har benyttet og holder sig loyalt til. Bogen er således også velegnet til undervisning fra folkeskolens ældste trin og forsynet med fine fotos og illustrationer fra det kildemateriale, som JB har arbejdet med og skrevet gode billedtekster til.

De mest oplagte værker og personer inden for dansk udvandrerhistorie i USA er Kristian Hvidts Flugten til AmerikaDanske i USA 1850-2000 og museumschef Torben Grøngaard Jeppesens Danske i USA 1850-2000De mest oplagte værker og personer inden for dansk udvandrerhistorie i USA er Kristian Hvidts Flugten til Amerika og museumschef Torben Grøngaard Jeppesens .


litteratursiden.dk

d. 29. maj 2020

af

af

Per Eilif Månson

d. 29. maj 2020

En god lille introduktion til den danske udvandring, der også får læseren til at sende et par tanker til den danske indvandrerdebat. Selv om danske udvandrere kun udgjorde en lille del af den store i...


Kristeligt dagblad

d. 11. juni 2020

af

af

Jes Fabricius Møller

d. 11. juni 2020


Religion

2021, nr. 1

af

af

Lisbeth Møller Andreassen

2021, nr. 1