Bøger / faglitteratur / ordsprog

Danske ordsprog og vendinger : historiske udtryk


Beskrivelse


Leksikon over ca. 1600 ordsprog og vendinger alfabetisk ordnet efter hovedordet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. aug. 2012

af

af

Kirsten Thorning Thagaard

d. 6. aug. 2012

Bogen henvender sig til folkeskoleelever i overbygningen, studerende og sproglærere, der interesserer sig for og arbejder med det danske sprog. I samlingen er der mulighed for at søge på et ord fra en sproglig vending eller et ordsprog og derved få mulighed for at finde den helt rigtige formulering, hvis man er i tvivl om formuleringen af ordsprog eller vendinger.

Det danske sprog er oppe i tiden. Efter et kort forord præsenteres en fornem samling af ca. 1600 ordsprog og faste vendinger, som har været anvendt i historiske og litterære sammenhæng i generationer. Det fremgår ikke, om opslaget er et ordsprog eller en fast vending. Ordsprog og vendinger er ordnet i alfabetisk orden efter hovedordet - det første betydende ord - som regel substantivet, hvilket ikke altid virker helt logisk. Enkelte opslag er ført ud i en taleboble. Opslagene er sat op punktvis med et klart og tydeligt layout. Bagest i bogen findes litteraturhenvisninger. Forfatteren har arbejdet med undervisning i mange år samt bl.a. skrevet videnskabelige artikler. Hun har sammen med Gerda Moter Erichsen udgivet Ordsprog og vendinger på fire sprog : dansk engelsk tysk fransk, 2012 med oversættelser af denne bogs opslag.

Der findes andre lignende samlinger, til voksne fx Danske ordsprog : talemåder, mundheld, mottoer, 2012 og til børn Skeletter i skabet, 2003, som dog begge har forklaringer på ordsprogenes og de sproglige/faste vendingers betydning.

En aktuel bog med en samling af ca. 1600 danske ordsprog og vendinger, som er en vigtig del af den danske kulturarv. Bogen kan være mest interessant for sproginteresserede lærere og studerende.