Bøger / faglitteratur til børn

Danske tropekolonier


Beskrivelse


Om de tidligere danske tropekoloniers historie, natur, mennesker og seværdigheder.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. maj 2009

af

af

Marianne Andreasen

d. 14. maj 2009

Læserne i 2.-4. kl. (fra ca. 8 år) er stadig målgruppen i denne gode serie: Kend dit land. Teksten er ikke helt let at læse, men serien er oplagt til faglig læsning og kan bruges både af interesse og i undervisningsøjemed. Ældre børn med læsevanskeligheder kan få et glimrende udbytte af bogen.

Der er intet nyt i opbygningen, men bl.a. indbydende layout og flotte illustrationer. Vi hører om baggrunden for interessen for at få tropiske kolonier og specielt om Chr. IV's aktiviteter. Danmark købte Trankebar på hans foranledning, og der bliver fortalt om livet der, og hvordan forholdene er i dag. Columbus' rejse til Vestindien gjorde, at Danmark fik koloni her, som vi senere solgte til U.S.A. Slavernes forhold på de Vestindiske øer og Peter von Scholten bliver omtalt, men også hvordan området fungerer i dag. Med Danmarks interesse i og grundlæggelse af koloni på Guldkysten i Afrika blev vi involveret i slavehandel, og trekanthandlen: Guldkysten, Vestindien, Danmark beskrives. Bogen slutter med en kort omtale af vigtige personer i kolonihistorien. Stikord, litteraturhenvisninger, webadresser og statistik.

Der er ikke så megen nyere litteratur om emnet for aldersgruppen: Byrjalsens Slaver, 2005. Serien minder om Gyldendals De små fagbøger.

Der er glimrende lærervejledning og gratis opgaver på forlagets hjemmeside. Alt i alt et materiale, der fint kan bruges både i skole og børnebibliotek. Den flotte forside fænger og giver et godt indtryk af indholdet.


Geografisk orientering

Årg. 39, nr. 5 (2009)

af

af

Lene Hansen

Årg. 39, nr. 5 (2009)