Bøger / faglitteratur / bibliografier

Danskeren der ville dræbe Hitler : en biografi om Jens Peter Jessen


Beskrivelse


Jens Peter Jessen (1895-1944) vokser op i Tinglev i Sønderjylland og bliver politisk overbevist nazist. Overbevisningen varer ikke ved og vendes til aktiv modstand: Jessen bliver hjernen bag Stauffenberg-attentatet på Hitler i 1944, hvor det desværre ikke lykkes at dræbe Hitler.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2012

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 24. okt. 2012

Mange læsere til dokumentariske biografier fra 2. verdenskrig.

Journalistisk dokumentarisk biografi om Jens Peter Jessen (1895-1944). Jeg indrømmer gerne aldrig at have hørt om ham. Men det gør bestemt ikke hans historie mindre interessant. Jessen vokser op i Tinglev i Sønderjylland, og starter som overbevist nazist; en overbevisning, der dog vender sig til aktiv modstand, hjernen bag Stauffenberg-attentatet på Hitler i 1944, hvor det desværre ikke lykkes at dræbe Hitler. Denne spændende og glemte historie støder forfatteren, journalisten Søren Flott, første gang på, i et af de bagerste rum på Det Danske Museum i Sønderborg. Biografien, med forordets rammende overskrift "Konspiratoren der blev glemt", fortæller den på mange måde fantastiske historie om Jessen, der er tysk frivillig under 1. verdenskrig, som bliver nazistisk økonomiprofessor, men som også bevæger sig fra at tvivle på nazismen til at være en aktiv modstander. En modstand, der kulminerer med attentatet på Hitler. Jessen bliver dog ikke som flere af de andre mere kendte konspiratorer dømt for højforræderi, men alene for medvirken til attentatet. Han anholdes i efteråret 1944 af Gestapo og henrettes. Og indtil nu altså nærmest glemt af historien.

Kommer til at tænke på en anden underholdende dokumentar I ondskabens have af Erik Larson. Om attentatet fx også Fests Hitlers indre fjender : den tyske modstandskamp 1933-1945.

Yderst underholdende biografi med læsere på alle biblioteker.


Berlingske tidende

d. 5. dec. 2012

af

af

Bent Blüdnikow

d. 5. dec. 2012


Jyllands-posten

d. 31. okt. 2012

af

af

Flemming Østergaard

d. 31. okt. 2012


Kristeligt dagblad

d. 5. jan. 2013

af

af

Claus Mechlenborg

d. 5. jan. 2013