Bøger / faglitteratur / erindringer

Danskerpak og tyskerpak : de danske og de tyske i Sønderjylland - og hvordan vi hver for sig oplevede krigen


Beskrivelse


En erindringsbog med udgangspunkt i seks sønderjyske studenters oplevelse af besættelsestiden og den virkelighed, som danske og store tyske mindretal dengang oplevede.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. maj 2015

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 6. maj 2015

En erindringsbog med udgangspunkt i Åbenrå ud fra seks studenters oplevelse af besættelsestiden og den virkelighed, som danske og store tyske mindretal dengang oplevede. For besættelses- og grænselandsinteresserede.

Efter befrielsen i 1945 blev de tyske skoler lukket, og børnene fra tysksindede hjem blev sendt i danske skoler. En sådan blandet gruppe blev studenter sammen med forfatteren fra Aabenraa Statsskole i 1955. 60 år senere mødtes de igen for at tale om de gamle modsætninger mellem dansk og tysk. Modsætninger som i skoletiden aldrig var på dagsorden. Først i dag er det blevet muligt at tale om svære temaer som hævn, bitterhed og dømte fædre. Alle de specielle forhold som prægede Sønderjylland med det ofte nazificerede tyske mindretal, der modtog 9. april med begejstring og forventning om tilbagevenden til Tyskland. Momenter der skulle skabe uoverstigelige modsætninger mellem dansk og tysk i årtier fremover.

En bog der primært er Sønderjyllands og Åbenrås besættelseshistorie frem for personlige erindringer, men som på udmærket vis gennem personlige skæbner belyser grænselandets specielle forhold op til, under og efter besættelsen, Forfatteren veksler fint mellem den historiske ramme og de lokale begivenheder og formår overalt at levendegøre problematikken gennem egne og sine studiekammeraternes oplevelser.

Om emnet med mere bred historisk forskervinkel: Straffelejren.


Jyllands-posten

d. 9. juni 2015

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 9. juni 2015


Kristeligt dagblad

d. 27. juni 2015

af

af

Michael Böss

d. 27. juni 2015


Weekendavisen

d. 29. maj 2015

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 29. maj 2015