Bøger / skønlitteratur til børn / humor

De 3 små mænd og nummermanden : 100 års narrestreger


Beskrivelse


Tegneserie. I Storm P's klassiske striber driller og plager tre små mænd deres omgivelser med alle mulige løjer. Alt imens den finurlige Nummermand holder styr på tallene og rækkefølgen.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. mar. 2013

af

af

Michael Lindal Andersen

d. 5. mar. 2013

Dansk tegneserienostalgi for både børn og især historisk interesserede voksne læsere.

Ifølge bagsideteksten markerer denne udgivelse 100-året for dansk tegneserie. At dette er en sandhed, der - lig så mange andre historiske milepæle - kan diskuteres ændrer ikke ved, at det danske tegneserieklenodie, Storm P's stribe om de drillesyge små hattemænd og den finurlige skabning, Nummermanden, er vaskeægte tegneseriehistorie. Fire billeder pr stribe får de sære skabninger til at plage, drille og narre deres omgivelser. En lysestage, der skiftes ud med en stang dynamit og andre lignende barnagtigheder er, hvad de tre gør sig skyldige i. I de bedste striber leges der med mediet, når de tre mænd fx tegner en faretruende kanonkugle om til et hyggeligt, lille tog. Det kan kun ske i en tegneserie, og det samme kan siges om den sære lille Nummermand, der huserer i baggrunden af løjerne og holder styr på nummerordenen i rammerne. Det er flot, tidlig brug af tegneseriemediets virkemidler, og som sådan fortjener serien denne pragtudgave i stift bind. Fint forord, der sætter serien i historisk ramme.

Stregen er gammeldags, men alligevel evig ung og minder fx om striberne med Knold og Tot. Storm P's streg og legesyge er dog noget mere finurlig.

Indrømmet: Man kan godt se, at der ikke er tale om en moderne tegnserie, men at De tre små mænd og Nummermanden har 100 år på bagen er alligevel utroligt. En fin udgivelse af en historisk set væsentlig, dansk tegneserie.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Olesen (skole)

d. 18. dec. 2018

Her får vi i stort tegneserieformat 46 historier à 4 billeder fra Storm P.s klassiske tegneserie. Tilrettelæggeren Jens Bing har valgt mellem det resterende materiale fra serien. Udvalgetspænder fra 1913 til 1923. Kilde er anført ved hver strip (Verden og Vi eller Vecko-Journalen) og J.B. har osse skrevet en kort introduktion til serien, ill. med bl.a. fotos, hvor Storm P. optrædersom hurtigtegner med De 3 små mænd. På trods af at dele af materialet kun er trykt fra reproduktioner, fremstår billederne som helhed fint og skarpt. Storm P.s barokke og overrumplende humor, som isin leg med billedmediet selv indimellem bliver sublimt absurd, virker så frisk og fornøjelig som i dag som altid før. Serien rummer samme enkle livsvisdom og sunde humor som Chaplins tidligefarcer. Selvfølgelig er det en serie, som børn meget tidligt kan glæde sig over, men som Chaplin er Storm P. for alle aldre.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Walther Knudsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Storm P. er nok vores mest brugte, måske endda misbrugte humoristiske tegner. Det er derfor glædeligt at Storm P. museet har begyndt en udgivelsesvirksomhed, som åbenbart stræber mindre efterfuldstændighed og mere efter at præsentere Storm P.s bedste ting. Som nu i dette tegneseriealbum, hvor 48 af de bedste episoder med De tre små mænd og nummermanden fra 1913-23 præsenteres i etforbilledligt udstyr med et oplysende forord. Serierne er ikke kronologisk men tematisk ordnet. Formatet er ca. A4 tværformat, hvad der gør, at tegningerne kommer langt bedre til deret ret end ibøgerne fra Branner & Korch, 1973-74. Udgiveren undskylder endda, at visse serier ikke står helt klart, da de er reproduceret efter trykt materiale og ikke efter originaltegninger. Imidlertid erdet ikke lykkedes mig at se forskel. Forordet nævner kort Storm P.s tegnefilm, og det er netop slående, at disse 4-billedhistorier er meget filmiske, de fleste er fødte tegnefilmgags. Derfor må manogså håbe, at museet kanog vil arbjde for at få Storm P.s tegnefilm ud på 16 og/eller 8 mm film, så en nu næsten ukendt side af Storm P.s arbejde kan studeres. Selvskrevet i både voksen- ogbørnebibliotek.


Politiken

d. 7. mar. 2013

af

af

Søren Vinterberg

d. 7. mar. 2013


Weekendavisen

d. 12. apr. 2013

af

af

Emil Blichfeldt

d. 12. apr. 2013


Politiken

d. 27. nov. 1980

af

af

Henrik V. Ringsted

d. 27. nov. 1980