Bøger / faglitteratur / essays

De besatte


Beskrivelse


Essaysamling der kredser om forfatterens kærlighed til og oplevelser med læsninge af russisk litteratur. En metaforisk og litterær rejse ind i en verden af russiske forfattere, som også inddrager efterforskningen af et muligt drab ved Tolstoys barndomshjem, Pushkins vandringer i Kaukasus m.m.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. jan. 2020

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 24. jan. 2020

Tag med på en rejse i den klassiske russiske litteratur, de litterære miljøer og geografiske fikspunkter. En personlig og inspirerende beretning om de store læseoplevelser, til de alment litteraturinteresserede læsere.

Elif Batuman læste slavisk litteratur i syv år ved Stanford, det er disse år vi følger i bogen, og så den litteratur hun læste. Vi følger hende på dannelsesrejsen til St. Petersborg, til Samarkand og Kaukasus og er med til universitetsmiddag med Isak Babels datter, til Tolstojkonference i Rusland, hvor Batuman selv fremlægger en tese om dobbeltheden i Anna Karenina, og samtidigt hører vi om Batumans tanker om at leve livet, læse livet, selv at skrive, om at skrive på oplevelser og om at få livsindsigt ved læst litteratur.

En perle for de litteraturinteresserede, især selvfølgelig, hvis det er de russiske mestre, man deler kærligheden til. Bogen har både morsomme og lærde episoder og Batuman balancerer fint på den knivsæg, der er underholdning og indsigt; man bliver klogere af bogen, og også gladere, men frem for alt er det umuligt ikke at få lyst til at kaste sig over de russiske forfattere og deres værker.

Læs også Vladimir Nabokovs essays Ulven kommerLæseren der forsvandtLitteraturen giver form til en følelse 1960-2019Idioten om en række russiske forfatterskaber, Læseren der forsvandt af David L. Ulin, om læsning som livskunst og danske Thomas Bredsdorffs Litteraturen giver form til en følelse om et liv med læsning IdiotenLæs også Vladimir Nabokovs essays Ulven kommer om en række russiske forfatterskaber, af David L. Ulin, om læsning som livskunst og danske Thomas Bredsdorffs Litteraturen giver form til en følelse om et liv med læsning IdiotenLæs også Vladimir Nabokovs essays Ulven kommer om en række russiske forfatterskaber, Læseren der forsvandt af David L. Ulin, om læsning som livskunst og danske Thomas Bredsdorffs Litteraturen giver form til en følelse om et liv med læsning IdiotenLæs også Vladimir Nabokovs essays Ulven kommer om en række russiske forfatterskaber, Læseren der forsvandt af David L. Ulin, om læsning som livskunst og danske Thomas Bredsdorffs Litteraturen giver form til en følelse om et liv med læsning .


litteratursiden.dk

d. 10. feb. 2020

af

af

Metteline Lykke Rasmussen

d. 10. feb. 2020

Batuman har et vidunderligt sprog og brænder for den russiske litteratur. Desværre er hendes essays indforståede og selvcentrerede. Milleniumudgaven af Tolstojs samlede værker vejer lige så meget som ...


Weekendavisen

d. 14. feb. 2020

af

af

Kathrine Tschemerinsky

d. 14. feb. 2020