Bøger / faglitteratur / bibliografier

De danske førere : fascistiske og nationalsocialistiske partier og førere i Danmark 1922-1945


Beskrivelse


Præsentation af 12 af de mest fremtrædende danske førere for fascistiske og nationalsocialistiske grupperinger i årene 1922-1945. Nemlig: Cay Lembcke, Frits Clausen, Max Arildskov, Ejnar Jørgensen, Ejnar Vaaben, Wilfred Petersen, Poul Sommer, Aage H. Andersen, Anders Malling, H.C. Bryld, Victor Pürschel, Poul C. Rasmussen, K.B. Martinsen og C.O. Jørgensen.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. dec. 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 6. dec. 2018

Interessant bog om de danske førere, som i mellemkrigsårene og under besættelsen forsøgte at skabe et fascistisk eller nationalsocialistisk politisk system i Danmark. For læsere med interesse for besættelsestiden.

Ole Ravn er mag.art. i nordisk litteratur. Han har udgivet en række bøger om forskellige emner, bl.a. Fører uden folk om Frits Clausen. Nu følger han op med et værk, der beskriver de danske førere fra 1922-45, hvor der blev stiftet mere end 50 fascistiske og nazistiske partier i Danmark. Værket zoomer ind på 14 af de danske mænd, der stod i spidsen for nogle af disse partier: Cay Lembcke, Frits Clausen, Max Arildskov, Ejnar Jørgensen, Ejnar Vaaben, Wilfred Petersen, Poul Sommer, Aage H. Andersen, Anders Malling, H.C. Bryld, Victor Pürschel, Poul C. Rasmussen, K.B. Martinsen og C.O. Jørgensen. Ravn beskriver mændenes forudsætninger og politiske karrierer, og han giver en forklaring på, hvad der var drivkraften bag deres politiske aktiviteter - og hvorfor de fejlede. Bogen bygger på et omfattende kildemateriale, som ikke tidligere har været anvendt i forskningssammenhæng. Illustreret.

Gennemarbejdet og velfortalt bog om de potentielle danske førere på højrefløjen, som den officielle historieskrivning ikke har beskæftiget sig meget med. Den giver et godt indblik i tiden og kan læses med udbytte af alle besættelsesinteresserede.

Nazismens danske ansigt indeholder portrætter af 5 markante danskere og deres bevæggrunde for samarbejdet med besættelsesmagten.


Berlingske tidende

d. 18. dec. 2018

af

af

Bent Blüdnikow

d. 18. dec. 2018


Weekendavisen

d. 11. jan. 2019

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 11. jan. 2019


Nordica

Bd. 36 (2019)

af

af

Knud Bjarne Gjesing

Bd. 36 (2019)


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 222 (2019)

af

af

Jakob Sørensen (f. 1973)

Nr. 222 (2019)