Bøger / faglitteratur / bibliografier

De danske varulve : en politimands efterforskning af ukendt besættelseshistorie


Beskrivelse


Forfatteren kom ved et tilfælde på sporet af "Varulvene", en gruppe af tyske kollaboratører, der havde fået til opgave at forsætte kampen i Danmark efter en tysk overgivelse. Om gruppens etablering, besættelsesmagtens rolle, fremtrædende aktører og om retsopgøret efter krigen.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. maj 2015

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 22. maj 2015

Om de danske varulve omkring afslutningen af 2. Verdenskrig. For interesserede i besættelsestiden, varulvebevægelsen og politiefterforskning.

Forfatteren er kriminalassistent og fandt ved en tilfældighed på Politigården en pakke hvis indhold kunne relateres til den danske varulvebevægelse. Varulvene var Himmlers opfindelse, og tanken var at lokale skulle fortsætte kampen efter tysk overgivelse. Leth Pedersen kombinerer sin viden om besættelsen med erfaringer som politimand og beretter om varulvebevægelsens etablering, besættelsesmagtens rolle, fremtrædende aktører, våbendepoter og -udgravninger. Skrevet på baggrund af omfattende kildemateriale og forsynet med samtidige fotos, kilde- og depotoversigter m.v.

Der var en del opmærksomhed om varulvebevægelsen ved krigens afslutning og årene derefter. Leth Pedersen er på samme tid en både vidende og grundig amatørhistoriker og kriminalassistent, og det er i høj grad hans fortjeneste, at varulvenes hensigter er kommet for dagen. Han har med indlevelse og engagement skrevet en spændende og letlæst beretning om bevægelsen.

Der findes ikke noget selvstændigt værk om Varulvebevægelsen, men nogle af krigens terrorgrupper og deres bannerførere er behandlet flere steder, fx PetergruppenDen aarhusianske massemorder og Den aarhusianske massemorderDer findes ikke noget selvstændigt værk om Varulvebevægelsen, men nogle af krigens terrorgrupper og deres bannerførere er behandlet flere steder, fx Petergruppen og .


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 20. apr. 2016

af

af

Niels Bo Poulsen

d. 20. apr. 2016


Berlingske tidende

d. 8. juni 2015

af

af

Bent Blüdnikow

d. 8. juni 2015


Jyllands-posten

d. 30. juni 2015

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 30. juni 2015


Kristeligt dagblad

d. 13. juni 2015

af

af

Nils Gunder Hansen

d. 13. juni 2015


Weekendavisen

d. 10. juli 2015

af

af

Claus Bundgaard Christensen

d. 10. juli 2015