Bøger / skønlitteratur til børn / roman

De døde kommer om natten


Beskrivelse


13-årige Sofies og 7-årige Amandas forældre er ved at købe et forfaldent badehotel på en øde strand. Der er mulighed for at se sæler, men også andre rædselsvækkende væsner dukker op.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. mar. 2003

af

af

Ingrid Martlev (skole)

d. 7. mar. 2003

Forfatteren er kendt fra billedbøger i den eventyrlige genre. Her er han aktuel med en gyser, som kan selvlæses af børn fra 10 år. Handlingen udspiller sig i et forfaldent strandhotel beliggende ud til en øde strand, som Sofies forældre står for at købe. Sofies lillesøster, Amanda, er ikke begejstret, for hun fornemmer nærheden af "dødegængerne", druknede personer, som kommer op på land og henter de levende, når det er mørkt og tåget. Uheldigvis bliver både Sofies far og mor nødt til at tage til byen, og de to piger efterlades alene tilbage om aftenen. "Dødegængerne" får tag i Amanda, og Sofie må sejle ud på havet for at redde hende. Det lykkes med hjælp fra en sæl. Begge børn kommer frelste tilbage uden at forældrene får noget at vide. Handlingen er elementært spændende, men jeg synes persontegningen af både de voksne og børnene er unuanceret. Peder Bundgaards illustrationer er overdrevne som vittighedstegninger. Sofie på 14 år afbildes med et kæmpe, bølget hår, selv i våd tilstand. For- og bagside matcher bogens indhold fint.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. mar. 2003

af

af

Birgit Hald

d. 7. mar. 2003

Det er en rigtig "klam" gyser der nok kan give sarte sjæle vandskræk, P.G. her har skrevet. I en blanding af mystik, hverdagsrealisme og sagn om forholdet mellem mennesker og sæler fortæller han en historie om hvordan druknede dødegængere i tåget vejr kommer op af vandet for at suge varmen ud af mennesker og sæler. Teksten er skrevet i korte sætninger i et udmærket, dagligdags sprog der kan selvlæses fra 11 år. Romanen kan eventuelt læses højt for lidt yngre børn, men med troværdige person- og miljøskildringer vil den fungere fint som et bedre, dansk alternativ til Stines serier Gåsehud og Rædselsrummet. Hovedpersonerne er den13-årige Sofie og hendes lillesøster Amanda på 7 år hvis forældre er ved at købe et forfaldent badehotel på en øde strand. Sofie, der interesserer sig meget for sæler, er begejstret, men Amanda er bange for vandet efter hun tidligere har været ved at drukne og dengang mærkede de uhyggelige dødegængere gribe fat i sig. Da børnene en tåget aften er alene i hotellet får dødegængerne fat i Amanda. Sofie må tage kampen op med dem, og heldigvis får hun hjælp af sælerne. Peder Bundgaards sort/hvide tegninger og flotte forside i blå nuancer passer godt til historien.


Folkeskolen

Årg. 121, nr. 29/30/31/32/33 (2004)

af

af

Tonny Hansen

Årg. 121, nr. 29/30/31/32/33 (2004)