Bøger / skønlitteratur til børn / roman

De døde skær


Beskrivelse


Vennerne Jan og Eva finder en logbog fra 1909 i et gammelt fyrtårn. Bogen rummer en mystisk og uafsluttet historie, som de to børn beslutter sig for at opklare.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. aug. 1997

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 6. aug. 1997

Jeg håber meget, at der kommer flere bøger i serien om Jan og Eva fra det lille fiskersamfund i den norske skærgård. Og det er vel den bedste anbefaling jeg kan give denne efterfølger til Troldtinden - (1996). Juleaften forsvinder den gamle mand fra Troldtinden - Magnus - og Jan, Eva og faderen må i en forrygende storm ud for at lede efter den gamle. De må søge ly i et gammelt fyrtårn, hvor fundet af en gammel logbog åbenbarer et menneskeligt drama i fyrmesterens bolig - små hundrede år tidligere. De to venner - og næsten kærester - har dog også problemer i deres indbyrdes forhold, da der kommer en ny pige til den lille bygd. Med veloplagt fortælleglæde får forfatteren fortalt en historie, der indeholder både: spænding, drama, myte, gys, kærlighed og jalousi. Men der er også masser af lokalkolorit fra fiskernes dagligdag i det lille isolerede samfund. Og dette sidste kunne give bogen fine anvendelsesmuligheder som f.eks. højtlæsningsbog i forbindelse med, at der arbejdes med emnet Norge. Først og fremmest er bøgerne dog oplevelseslæsning, og de er lige velegnede til selvlæsning som til oplæsning. Forsideillustrationen er en fin appetitvækker til en spændende bog for eleverne fra 5.- 6.klassetrin.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. aug. 1997

af

af

Irene Aagaard

d. 6. aug. 1997

Selvstændig fortsættelse til Troldtinden fra 1996. I lighed med denne er der tale om en velskrevet, varm og indlevet beskrivelse af den første forelskelse og af livet, som det former sig på godt og ondt i et lille isoleret fiskersamfund i det nordlige Norge. Vennerne Eva og Jan tager med Evas far ud på havet juleaften for at søge efter eneboeren Magnus, som er forsvundet fra Ørnø. Under et uvejr overnatter de på et gammelt fyrtårn, hvor Jan og Eva finder en logbog fra 1909. Logbogen indeholder den daværende fyrassistents personlige beretning og rummer en uopklaret gåde, som de to venner sætter sig for at opklare. Parallelt med logbogens ulykkelige kærlighedshistorie beskrives den spirende forelskelse mellem Jan og Eva, hvor Eva lider alle jalousiens kvaler, da Jan får besøg af en veninde fra sin tidligere klasse. Udover en spændende historie indeholder bogen en fin beskrivelse af både de positive og negative sider ved at bo i et lukket øsamfund. En rigtig god historie om ensomhed, venskab og forelskelse med fine identifikationsmuligheder for begyndende pubertetsbørn fra 11-12 år.


Kristeligt dagblad

d. 27. aug. 1997

af

af

Bent Windfeld

d. 27. aug. 1997


Politiken

d. 30. aug. 1997

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 30. aug. 1997