Bøger / skønlitteratur / roman

De gode år


Beskrivelse


En engelsk families overklasseliv med tjenestefolk og skrøbeligt sammenhold i de sidste år før 2. verdenskrig.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gyde Neergaard

d. 18. dec. 2018

De gode år (originaludgave 1990) er bd. 1 i Cazaletkrøniken, hvor bd. 4 udkommer i England her i efteråret. Det er en slægtssaga, der begynder i 1937, og som føres frem til 2. verdenskrigsafslutning. Hovedpersonerne er de tre kvinder, der er mere eller mindre lykkeligt gift med Cazaletbrødrene. Den indledende personliste giver associationer til den populære TV-serie Herskab ogtjenestefolk. Vi hører om en overklassefamilies stort set sorgløse tilværelse i mellemkrigstiden. Persongalleriet omfatter bl.a. en dominerende, victoriansk enke, en elskelig, ugift tante, derlever og ånder for familien, samt diverse børn og tjenende ånder. Der berettes i lange baner om de velbjærgedes liv i hverdag og fest med udførlige beskrivelser af boliger, tøj, selskaber o.s.v.Engelske slægtsromaner har et godt ry og et stort publikum, men denne virker uhyre traditionel og nostalgisk. Billedet kan dog vende i de følgende bind, hvor krigens alvor melder sig også for deprivilegerede.


Bibliotekernes vurdering

d. 31. aug. 2017

af

af

Michelé Askja K Hvarregaard

d. 31. aug. 2017

Første del af krøniken om den britiske overklassefamilie Cazalet og dens tjenestefolk. For alle der kan lide slægtsromaner.

I årene op til 2. verdenskrig møder vi den engelske overklassefamilie Cazalet. Tre generationer - bedsteforældrene, deres ugifte datter og 3 gifte sønner og børnebørnene. Fortællingen fokuserer på de unge børnebørns liv fra 1937 til 1938 i Sussex, England. Drama, intriger og bekymringer følges op til 2. verdenskrig. Romanen er en genudgivelse fra 1996 og første bind af "Cazaletkrøniken".

En fin og letlæselig slægtsroman med de elementer, der hører til. Der er fine beskrivelser af børnebørnenes tanker, som er håndgribelige og ægte; heriblandt om jalousi, rivalisering, kæledyr, Gud, liv og død. Børnene bærer i høj grad fortællingen. Især i deres snakke med forældrene, ser vi hvor fint karakteriseret hvert enkelt barn er, hvilket giver fortællingen et ekstra lag og smil på læben hos læseren.

Andre gode slægtsromaner er fx Hvor der er viljeGiganternes fald af Jeffrey Archer og ikke mindst den kendte Giganternes fald af Ken Follett. Også tv-serier som Downton Abbey er et kig værd. Denne genudgivelse er identisk med forrige udgave fra 1995, med undtagelse af forside og få ændringer i layoutetAndre gode slægtsromaner er fx Hvor der er vilje af Jeffrey Archer og ikke mindst den kendte af Ken Follett. Også tv-serier som Downton Abbey er et kig værd. Denne genudgivelse er identisk med forrige udgave fra 1995, med undtagelse af forside og få ændringer i layoutet.


Det fri aktuelt

d. 29. dec. 1995

af

af

Birgit Brunsted

d. 29. dec. 1995