Bøger / skønlitteratur til børn / roman

De hvide mænd


Beskrivelse


Danmark i fremtiden. Edwin på 21 år går til studentereksamen og skal som alle andre bestå med et gennemsnit på 10, ellers bliver man hentet af De Hvide Mænd, som "pensionerer" de dumpede, de gamle og de handicappede i samfundet. Eksamenstid er "høsttid" for De Hvide Mænd.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. jan. 2003

af

af

Boy Olesen (skole)

d. 13. jan. 2003

Du er nøjagtig hvad dette samfund behøver. Sådan er indledningen til denne ungdomsroman. Når man er færdig, er der ikke længere tvivl hos læseren om, hvad denne begyndelse egentlig betyder. Et fremtidssamfund, hvor kun de ældste kan huske hvordan det var i fortiden med solidaritet, forståelse og hjælp til dem der på forskellige måder har det svært, og som er anderledes. Romanens nutidssamfund har brudt med alt dette. Et korps bestående af hvide mænd sørger for at alt uregelmæssigt fjernes, de der dumper til deres eksamen, de syge og handicappede, pensionisterne etc. tages med af de hvide mænd og henrettes, de er en samfundsbelastning, ubrugelige. Bogens hovedperson er Edwin, som kæmper en kamp for at få sin eksamen, men nærmest snubler i målfeltet og dumper, og tages med af de hvide mænd, der vil undlade at henrette ham såfremt han vil lade sig uddanne til at kunne blive medlem af korpset. Det er lykkedes forfatteren at koble udviklingen i vort eget samfund sammen med en ukendt fremtid, på en tankevækkende og velunderbygget måde, hvor der arbejdes lidt ud fra tesen om at overdrivelse fremmer forståelsen. Bogen henvender sig til skolens ældste elever, og vil være meget velegnet som diskussionsgrundlag i fx en klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. jan. 2003

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 13. jan. 2003

I fremtidens Danmark er det eksamenstid, studentereksamen skal bestås med 10 i gennemsnit ellers bliver man "pensioneret" - henrettet af De Hvide Mænd ligesom de handicappede og de gamle. Edwin på 21 klarer sig godt i skolen med et højt gennemsnit, men pludselig begynder det at gå galt for Edwin, og hans kæreste, Lykke, bliver gravid, og forsøger at flygte til Sverige. Pointen er grum; Edwin dumper og hentes af De Hvide Mænd, som giver ham et valg: slut dig til korpset eller dø. Romanen er spændende og nervepirrende som en gyser, med en struktur og pointe som også hører til i gysergenren. Synsvinklen holdes på og omkring Edwin. Det er hans reaktioner og det han oplever der er vores indgang til dette mareridtsagtige autoritære samfund. Sproget er dynamisk, nøgternt og afvekslende. Forfatteren kendes for bogserien Slaget i Caïssa og en samling gysernoveller fra 2002. Bogen kan læses af unge fra 15-16 år og voksne, der vil få en god læseoplevelse og stof til eftertanke. Forside og bagsidetekst dækker indholdet i forhold til målgruppe.


Weekendavisen

d. 7. mar. 2003

af

af

Damian Arguimbau

d. 7. mar. 2003


Proxima

Nr. 79/80 (2004)

af

af

Niels Dalgaard

Nr. 79/80 (2004)