Bøger / faglitteratur / bibliografier

De olympiske lege - en kort verdenshistorie


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. juni 2012

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 27. juni 2012

Henvender sig til læsere, der interesserer sig for sportshistorie på et akademisk niveau. Måske aktuel interesse qua OL 2012. Brugbar til en større opgave fra og med gymnasieniveau.

2 idrætsforskere skriver en sports-akademisk bog, der redegør for historien om OL i lyset af generelle udviklingstræk i det 19., 20. og 21.århundrede. Bogen kan ses om en naturlig forsættelse af Ringene samles : en fortælling om den olympiske bevægelse, 2004. En af vigtige nye ting i bogen er fokus på begrebet "legacy", dvs. hvilket eftermæle vil fx OL i London 2012 få, og hvilken betydning har det for fx miljø og byudvikling? Bogens indledning perspektiverer udviklingen af OL fx med overskriften: "Fra den spæde begyndelse til den nutidige særstatus." og med "Fra Bevægelse til System". Herefter følger 6 kronologiske kapitler fra "Baron de Coubertin, IOC og atleternes verdensudstilling 1894 til 1908" over "Fred, ekspansion og vækst i en kold tid tid. London 1948", frem til "Legacy og gigantisme. Nagano til London". Et efterord opsummerer den magt-politiske status for OL. Her står bl.a.: "Legacy blev det nye kodeord, der skulle sikre de olympiske lege et mere politisk korrekt image.".

Sammenlignelig er ovennævnte Ringene samles : en fortælling om den olympiske bevægelse. Ikke-akademiske bøger er fx OL sport og drama af Faurby eller Alt om OL af Erik C. Larsen.

For særligt interesserede vigtig sportshistorik. Brugbar til opgaver.


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 195 (2012)

af

af

Poul Ferland

Nr. 195 (2012)