Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

De rygende skorstene : om industrialiseringen i Danmark i sidste halvdel af 1800-tallet frem til 1920


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Mads Overmark

2008

Bogen kan anvendes af folkeskolens ældste klasser. Klassen eller mindre grupper kan vælge et emne, som de selvstændigt kan fordybe sig i.

Bogen er til yderligere fordybelse i forbindelse med undervisningsmaterialet Mellem fortid og fremtid. Den beskriver perioden 1870-1920. Udgangspunktet er en industriudstilling i København 1888, hvor fabrikanterne skal vise deres formåen. Der kigges derefter på arbejdernes kamp for bedre løn, vilkår og arbejdstider. Vi møder nogle af de personligheder, der har drevet udviklingen frem. Der fortælles om børnearbejde, boligforhold, kolonihavehuse, andels- og afholdsbevægelser og den første organiserede idræt. Bogen giver et godt indtryk af en tid præget af modernisering og mekanisering samt arbejdskampe i form af forhandling, strejker og lockout samt regulære sammenstød mellem ordensmagt og arbejdere. Hvis læseren taber overblikket undervejs, er der en tidslinje forrest. Teksten er rigt illustreret med fotos, billedkunst og karrikaturer fra tiden. Sproget er enkelt og bør ikke give problemer for målgruppen. Bagest findes der forslag til aktiviteter og problemstillinger, der kan arbejdes med. Endelig er der stikordsregister og litteraturlister både til lærer og elev.

Der findes materiale om industrialiseringen, men det meste handler om opfindelser eller har et andet fokus end dette materiale.

Bogen er meget helstøbt i den forstand, at der gives en klar forståelse af tingenes sammenhæng. Bogen er velegnet til selvstændige studier (fra ca. 14 år) og kan også anvendes til at forstå tiden i nogle af de tekster, som læses i dansk. Den må siges at holde det høje niveau fra de forgående udgivelser.


Folkeskolen

Årg. 125, nr. 4 (2008)

af

af

Torben Eilsøe

Årg. 125, nr. 4 (2008)


Børn & bøger

Årg. 61, nr. 2 (2008)

af

af

Knud Loft Rasmussen

Årg. 61, nr. 2 (2008)