Bøger / faglitteratur / bibliografier

De sidste øboere : fortællinger fra udkanten af det danske ørige


Beskrivelse


Et unikt indblik i ølivet både set i historisk perspektiv, men også med nutidige øjne, et liv der måske ikke eksisterer om ganske få årtier. Her tales der med de lokale øboere, som beskriver livet og mulighederne, eller manglen på samme.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. juni 2019

af

af

Lars Ovesen

d. 18. juni 2019

Folk fraflytter de danske småøer og nogle af øerne er næsten affolket. Et unikt indblik i ølivet både set i historisk perspektiv, men også med nutidige øjne, et liv der måske ikke eksisterer om ganske få årtier. For dem, der vil læse og lære om ølivet, og eventuelt også for opgaveskrivende.

Bogen tager udgangspunkt i 10 danske småøer; Mandø, Livø, Hirsholmene, Baagø, Skarø, Hjortø, Brikholm, Vejrø, Saltholm samt Ertholmene. De enkelte øer beskrives først i et historisk perspektiv, med nedslag i "større" begivenheder, hvorefter forfatteren tager fat på at beskrive ølivet, som det ser ud i dag. Her tales der med de lokale øboere, som beskriver livet og mulighederne, eller manglen på samme. De enkelte øfortællinger er krydret med billedmateriale.

Det er en trist udvikling at folk fraflytter de danske småøer. Men som en lille positiv ting kan dog nævnes at flere af boligerne på øerne får sommerhusstatus, så helt slut er det ikke. Bogen tager læseren med en tur bag facaden på øerne, læs eksempelvis om fiskeren på Hjortø i det sydfynske øhav eller om den 92-årige tidligere kirketjener på Mandø. Alle fortællingerne i bogen, både de historiske men også de nutidige, er spændende og indlevende og man er som læser glimrende underholdt.

For yderligere litteratur om ølivet se: Øhavets historierFolk & fortællinger fra det tabte land. Bind 2 : Øerne eller Folk & fortællinger fra det tabte land. Bind 2For yderligere litteratur om ølivet se: Øhavets historier eller Folk & fortællinger fra det tabte land. Bind 2.


litteratursiden.dk

d. 9. aug. 2019

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 9. aug. 2019

En smukt illustreret og levende fortalt opdagelsesrejse til ti endnu beboede danske småøer. Christina Vorre er en glimrende kronikør af livet på de danske småøer. I sin tidligere bog Forladt beskrev h...


Berlingske tidende

d. 6. juli 2019

af

af

Lone Kühlmann

d. 6. juli 2019


Jyllands-posten

d. 7. juli 2019

af

af

Lars Ole Knippel

d. 7. juli 2019