Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

De(t) gyldne snit : i kunst, natur og matematik


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. jan. 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 28. jan. 2011

Hjerne-guf for dedikerede matematikinteresserede, og fx til matematisk orienterede kunstinteresserede. Til en større matematikopgave fra og med gymnasieniveau.

3. udgave af temabog om det universelle begreb "det gyldne snit". Bogen beskriver begrebets utrolige indflydelse. Den er oplagt indenfor matematik, arkitektur og kunst, men snittet påvirker fx også musik og litteratur. Der er ret mange ligninger og tal i bogen, så bogen kræver nogen matematisk tæft og interesse. Efter et introducerende afsnit, hvor det gyldne snit bl.a. med ligninger defineres følger en lang række temaer. De fleste konkretiseret af flere ligninger. Temaerne er bl.a.: "Gyldne snit i billeder", her fx hos Eckersberg og Olrik, der er et tema som "den gyldne kasse" og så er der fx de fascinerende "Fibonaccital" som mange måske husker fx fra Da Vinci mysteriet. I denne 3. udgave er tilføjet et helt nyt kapitel. Her søger Adrian Bejan fra Duke University, North Carolina, med ord og matematik at forklare, hvorfor "gyldne rektangler" er så forunderligt behagelige at se på. Bogen afsluttes med opgavesamling, litteraturliste og stikordsregister.

Denne 3. udgave er udvidet med et kapitel. Om samme emne fx Det gyldne snit af Livio og fx om begrebet i kunsten Matematik i kunsten af Eigil P. Hansen.

Helt klart et blivende brugbart værk på hylden for matematikinteresserede og til undervisningsbrug. Gamle udgaver bør skiftes til denne nye.


Gymnasieskolen

Årg. 78, nr. 22 (1995)

af

af

Christian Thybo

Årg. 78, nr. 22 (1995)