Bøger / skønlitteratur / roman

De urolige


Beskrivelse


Fortælling om at være datter af den døende filminstruktør Ingmar Bergmann, sammensat af erindringer, fiktion, dokumentarisk materiale og refleksioner. Der tegnes et billede af en broget familie, hvor kærlighed og afsavn går hånd i hånd.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. aug. 2016

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 23. aug. 2016

Sansemættet selvbiografisk roman med en egen litterær tone, der vil glæde og bevæge mange læsere. Forfatterens minder fra opvækst og voksenliv med sine berømte og selvoptagede forældre sammensætter en fortælling om kærlighed og savn, nærvær og fravær, og om den sidste tid i en fars liv, oplevet af hans datter.

Romanens særlige konstruktion er skabt af erindringer, efterladte breve og båndoptagelser, refleksioner og digtning, kædet med litterære citater og referencer. Forfatteren, der er datter af Ingmar Bergmann og Liv Ullmann, skriver et sted, at man må gøre virkelige personer fiktive for at bringe dem til live, og tid, sted og fokus har hyppige skift. En ramme er far og datters plan om at skrive en bog om hans aldring og sidste tid, og forsidens uskarpe lille foto af de to genspejler bogens tone.

Meget flot skrevet roman, der absolut ikke kun henvender sig til de mere litterært krævende læsere, trods den lidt særlige komposition. Den er så sanselig, sødmefuld, pinagtig og smertelig som den bergmannske filmkunst. Meget stærkt står forløbet op til farens død. Faktisk bliver man lidt mundlam af denne smukke læseoplevelse! Oplagt til læsekredse.

Stilistisk er der en tråd til forfatterens debut, Før du sover. Temaer som familien, savn af nærvær, kærligheden er gennemgående i hele forfatterskabet, som passende kan formidles til lånere, der også holder af Herbjørg Wassmo.


litteratursiden.dk

d. 17. aug. 2016

af

af

Anny Skov Madsen

d. 17. aug. 2016

Den selvbiografiske roman løftes til nye højder, når Linn Ullmann med sit lyriske sprog skriver om sin opvækst, kærligheden mellem sin berømte forældre og farens sidste tid. At se, at huske, at begrib...


Berlingske tidende

d. 19. aug. 2016

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 19. aug. 2016


Jyllands-posten

d. 18. aug. 2016

af

af

Johs. H. Christensen

d. 18. aug. 2016


Kristeligt dagblad

d. 19. aug. 2016

af

af

Henrik Wivel

d. 19. aug. 2016


Weekendavisen

d. 19. aug. 2016

af

af

Klaus Rothstein

d. 19. aug. 2016


Børsen

d. 19. aug. 2016

af

af

Line Rasmussen

d. 19. aug. 2016