Bøger / skønlitteratur / roman

Degnens hus


Beskrivelse


Om et barns opvækst, et goldt ægteskab, utroskab og Herrens vilje i det fattigste Jylland langt fra alfarvej.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. jan. 2018

af

af

Sanne Caft

d. 24. jan. 2018

Til læsere af klassikere og af nyere, eksperimenterende dansk litteratur. Historien udspiller sig i det fattigste Jylland. Handlingen snor sig om et barns opvækst, et goldt ægteskab, utroskab og Herrens vilje.

Sandalserien støver klassikerne af. I en række løst koblede og dog tæt sammenvævede episoder, får læseren historien om barnet Maria Magdalena, der fødes i romanens begyndelse, og om hendes mor, der forløses i tårer over at miste i romanens slutning. Indimellem væves skæbner fra det fattigste Jylland langt fra alfarvej. Forsiden er et par sandalklædte føder i seriens faste grafiske layout. Bagerst et forklarende efterord af Hans Otto Jørgensen.

Med et grundigt og opklarende efterord gives læseren en god håndsrækning til at komme ind i teksten. I seriens sædvanlige solide stil, uden svinkeærinder, bare god litteratur og god litteraturformidling. Selvom den er en ældre sag kan den sagtens tåle at blive læst på linje med nyere titler med fokus på sprog, formeksperimenter og kollektivistisk struktur.

Thit Jensens Den erotiske Hamster har samme episodiske plot. Også her kredses om begæret og om tab og sorg. Forfattere som Johannes V. Jensen, Marie Bregendal, Jørgen Nielsen og Albert Dam nævnes som åndsbeslægtedeDen erotiske hamster.