Bøger / faglitteratur til børn

Delfin


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 2019

af

af

Janne Møller Nielsen

d. 2. okt. 2019

To nye bøger i serien "Fagklub. Grøn", om henholdsvis delfiner og spejdere, for børn, der kan lide at læse fagbøger. Fra 7 år.

Begge bøger indleder med et kapitel, der henvender sig direkte til læseren med du-tiltale. Herefter følger yderligere syv kapitler på en sides tekst og tilhørende foto, som uddyber emnet. I "Delfin" er der efter faktaoplysninger om størrelse, alder m.v. hovedsageligt fokus på dyrets adfærd og de sider ved delfinen, som har gjort den populær hos mennesker. "Spejdere" fortæller om friluftsaktiviteter som bålmad, lejr og gåture. Der er fokus på fællesskabet og et kapitel om spejderbevægelsens grundlægger, Baden-Powell. Bøgerne, der har lettal 13 og 15, udgives i serien "Grøn fagklub", som er det letteste niveau i Alineas Fagklub-serie.

Begge fagbøger er i øjenhøjde med læseren gennem det involverende du-sprog, som indleder bøgerne, og deres fortællende tilgang til formidling af fagstof. De har desuden et godt og varieret billedmateriale. Sprogligt adskiller de to titler sig. "Delfin" har en del ufuldstændige sætninger som "Den spiser fisk. Og blæk-sprutter" og benytter orddeling ved længere sammensatte ord. "Spejdere" har ikke orddeling og er sprogligt mere velskrevet med kun få ufuldstændige sætninger. Til gengæld er fremstillingen her noget heroiserende med formuleringer som: "En spejder kan altid stole på en anden spejder".

Læs mere i DelfinerSpejder og Spejder, der bl.a. har fokus på de forskellige spejderkorpsLæs mere i Delfiner og , der bl.a. har fokus på de forskellige spejderkorps.