Bøger / faglitteratur

Dem der griner mest : om præstationsræs og glæden ved ikke at være den bedste til alt


Beskrivelse


Gennem en række fortællinger berettes om de succeskriterier unge møder i dagens Danmark og om at man ikke nødvendigvis behøver at leve op til samfundets idealer for at få succes.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. aug. 2017

af

af

Louise Urban Andersen

d. 31. aug. 2017

Et kritisk blik på den præstationskultur, der præger samfundet. Bogen kan læses af alle, men især unge, der føler, at de skal være bedst til det hele altid.

På boghandlerens udstillingsdisplay stod der bøger om at præstere og score 12-taller. Det, sammenholdt med forfatterens besøg hos to HF-klasser, der viste, at angsten for at fejle, ligger dybt i de unge mennesker, fik Pia Konstantin Berg til at skrive denne bog. En række kendte bidragsydere, bl.a. sangerinden Julie Maria og Christian Tafdrup, fortæller sammen med Berg selv, om deres erfaringer med et ungdomsliv fyldt med angsten for at fejle og ikke præstere godt nok. Efter hvert bidrag trækker forfatteren paralleller til egne erfaringer med et ungdomsliv fyldt med forskellige former for angst. En enkelt af bidragsyderne, Michelle Hviid, stikker ud, og fortæller om, hvordan hun har levet et liv, hvor hun har taget chancer og ikke tænkt så meget over præstationer.

Samfundet er gennemsyret af forventningen om menneskers evne til at yde bedst altid, og det er det, denne bog tager fat i. Det er et kritisk blik på, hvor stor præstationskulturen har vokset sig, og hvor presset den unge generation føler sig. Bogen er en opfordring til at tage livet lidt lettere og flytte fokus væk fra at være den bedste til alt.

Bogen Ung i en præstationskultur sætter også fokus på det at være ung i en tid præget af jagten på toppræstationer, men nærværende bog har et langt mere personligt udtryk.