Bøger / faglitteratur

Den amerikanske borgerkrig


Beskrivelse


Fra blodige og kaotiske slagmarker til de politiske magtcentre i Washington og Richmond til den enkelte soldat tegner forfatteren, et medrivende billede af den amerikanske borgerkrig. Historie om en nations splittelse og et afgørende kapitel i skabelsen af den moderne stormagt USA.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. aug. 2010

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 9. aug. 2010

Til historie- og militærhistorielæsere.

Den amerikanske borgerkrig er med 1 mio. ofre en af de blodigste krige i historien. Samtidig var den eneste storkrig mellem borgere i samme demokratiske nation og en af historiens vigtigste ideologiske krige. Bogen skildrer i teksttungt layout krigen og kommer generelt godt rundt om baggrundene, den militære udvikling og demografi, nationens splittelse, begivenhederne på slagmarken og også fint bag fronterne i de politiske magtcentre. Emnet har længe savnet et dansk hovedværk, men jeg synes ikke dette trods omfang, de udmærkede analyser og den åbenbare bagvedliggende historiske ekspertise helt opfylder mine kriterier. Sproget er ofte knudret med angelsaksisk ordstilling, danismer og famlen i militære termer. Hertil kommer, at fremstillingen til tider virker løs, snakkende og præget af gentagelser og mange detaljer. Slagene er lidt svære at overskue bl.a. på grund af de alt for få kort, der ofte er i dårligt samspil med teksten. Men især baggrundskapitler og analyser er glimrende.

Eneste andet værk af betydning er: Den amerikanske borgerkrig 1861-65 1996, der primært er til undervisning på gymnasiet.

Første danske større værk om baggrund og forløb af en af historiens mest beskrevne krige er både omfattende og kommer pænt rundt om alle krigens aspekter. På negativsiden virker det dog noget teksttungt, vel detaljeret og til tider ustruktureret og lidt ujævnt bearbejdet.


Politiken

d. 4. sep. 2010

af

af

Søren Anton Nielsen

d. 4. sep. 2010


Kristeligt dagblad

d. 24. aug. 2010

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 24. aug. 2010