Bøger / skønlitteratur / roman

Den anden død


Beskrivelse


Roman i krydsfeltet mellem krimi, science fiction og filosofisk dystopi. Paulus Holm, hårdkogt privatdetektiv, skal opklare, hvad der foregår i en række københavnske lejligheder. Det byder på uventede overraskelser - både begivenheder af metafysisk art og et spring frem i tiden.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juli 2015

af

af

Kent Skov

d. 17. juli 2015

Handlingsmættet og filosofisk fremtidskrimi i traditionen fra den hårdkogte detektivgenre. Bogen henvender sig primært til krimilæsere. Science fiction fans vil bestemt også føle sig underholdt.

Paulus Holm er en midaldrende privatdetektiv af den let anløbne slags, som man finder blandt genrens "noir" forfattere. Romanen begynder som en hårdkogt krimipastiche, men udvikler sig snart til at bevæge vor detektivhelt på tværs af tid og "rum". På vegne af den mystiske klient Jockiel skal Holm undersøge forholdene i fem forskellige lejligheder i København. Den ene af dem bringer på forunderlig vis Holm frem til år 2032, og så kastes detektiven rundt i begivenhederne uden først at have kontrol over den usædvanlige situation. Men det er selveste det onde, der er på spil. Holm (og forfatterens) filosofiske og historiske indsigt får langsomt de diffuse handlingstråde knyttet til en sammenhæng.

Med sit cross over mellem genrerne er bogen et interessant eksperiment, og plottet med de forskellige lejligheder som platforme for mennesker, begivenheder og handlingstråde spændende. Ole Fogh Kirkebys første roman savner måske en mere konsistent beskrivelse af samfundet anno 2032 omkring plottet. Men hans baggrund som filosof fornægter sig ikke og giver substans til en historie, hvor selve tidsbegrebet er et aktivt handlingsspor.

Referencer til både Chandler og ikke mindst science fiction forfatteren Kurt Vonneguts bøger.