Bøger / skønlitteratur / roman

Den blodrøde cirkel


Beskrivelse


Krimi om en forbryder, med tilnavn efter et modermærke om halsen, der med sin bande terroriserer England med pengeafpresning og mord.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

C. H. Henriksen

d. 19. dec. 2018

Det synes, at forhåbningerne om snart i strømmen af Wallace-romaner at se hans gode ting nu indfries, i alt fald delvis. Den blodrøde cirkel hører nemlig til denne gruppe. Det er en udmærket historie om en snedig pengeafpresser i London, der under trussel om mord tvinger rigmænd til at punge ud. Hans succes sikres af den uundgåelighed, hvormed mordene følger i kølvandet på manglende betaling. Han jages dels af en noget middelmådig kriminalassistent, dels af en privatdetektiv med overnaturlige evner. Læseren følger begivenhederne og føres dygtigt bag lyset, bogen ligner egentlig meget i sin opbygning en almindelig Wallace, men uden melodramaet og de billige skrækeffekter. Mod slutningen synes alt opklaret, helten kan triumfere, men så kommer overraskelsen, og fornyelsen. Løsningen sætter nemlig Wallace i gruppe med de få kriminalforfattere, der har haft mod til at bryde de uskrevne regler og eksperimentere med genren. Ganske vist vil man næppe nogen sinde komme til at kalde hamen »stor« kriminalforfatter, men Edgar Wallace har indskrevet sin plads i genren og bør gennem bøger som den foreliggende også have sikret sig plads på danske bibliotekers hylder. Nu kan vi kun vente flere af hans gode romaner til at sætte op ved siden af denne (og Det grønne bånd 69.28.43. forhåbentlig), først og fremmest bøgerne med detektiven I. G. Reeder som hovedperson.


Bibliotekernes vurdering

d. 1. feb. 2011

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 1. feb. 2011

Yndere af gammeldags klassiske krimier får et par timers enkel underholdning uden de store armsving.

Edgar Wallace (1875-1932) var kendt som en uhyre produktiv krimiforfatter. En bande, hvor medlemmerne ikke kender hinanden, presser penge af Englands rigeste mænd. Betaler de ikke, må de dø. Politiassistent Parr fra Scotland Yard og privatdetektiven Yale sættes på sagen. 43 korte kapitler senere er mysteriet opklaret. Mange af Wallaces bøger er filmatiseret, og Den blodrøde cirkel står lige distancen selvom alderen trykker. Bogen rummer både en enkel handling og elementær spænding. Men der er et stykke vej til nutidens kvalitetskrimier.

Den blodrøde cirkel udkom oprindeligt i 1922. Den er udgivet flere gange i Danmark senest i 1994. Med næsten 90 år på bagen kan man tale om en krimi-klassiker, og bogen er en af Wallaces mest kendte.

En genudgivelse af Wallaces klassiske krimi fra 1922 om jagten på en pengeafpresningsbande, som truer rige engelske mænd med døden, hvis de ikke betaler.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karsten Just

d. 18. dec. 2018

Kan en kriminalroman fra 1922 stadig holde i dag. Jo da, når det gælder Edgar Wallace's mesterværk. Den blodrøde cirkel, der indleder en nyudgivelse af rækken af hans krimier. En mystiskorganisation, Den blodrøde cirkel, afpresser rige mennesker med blakket fortid for penge. Betal eller dø, er devisen, og Den blodrøde cirkel holder ord. Politiassistent Parr leder efterforskningenuden megen succes, og den brilliante privatdetektiv Yale bliver tilknyttet opklaringen. Et labyrintisk arbejde går igang, hvor også den smukke, mystiske Thalia Drummond og den unge Jack Beardmorespiller en afgørende rolle. Tingene spidser til, og da Den blodrøde cirkel stiller den engelske regering et ultimatum, går sagen ind i slutfasen, hvor den tilsyneladende troskyldige Parr på bedstewho-dunnit maner til sidst ved et møde med regeringen opruller den overraskende løsning. Kvikt fortalt, fængslende og velskreven, en god introduktion for en ny generation af Wallacelæsere, og såtillige forsynet med etdejligt altmodisch omslag, der giver ældre læsere gode minder om fordums 'kulørte' krimi-serier.