Bøger / skønlitteratur til børn / billedbøger

Den dag Leopold blev bange


Beskrivelse


Billedbog. Leopold bliver bange da han møder Keld-Orne og hans venner. De vil tæve Leopold. For at forsvare sig smør Leopold sin bluse ind i ildelugtende ost og sild. Men kan det skræmme Keld-Orne væk?

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. sep. 2001

af

af

Lene Nissen (skole)

d. 14. sep. 2001

Mobning er et ofte omtalt problem, og her er et utraditionelt forslag til at løse det. Leopold bliver stoppet på vej hjem fra skole af nogle hårde fyre, der vil slå ham. Heldigvis bliver han reddet af en dame, der er på vej hjem for at besøge hans mor. Leopold er meget bekymret for at blive slået og prøver forgæves at blive stærkere inden næste dag. Det lykkes ikke, så han bliver nødt til at lyve sig syg. I løbet af dagen finder Leopold en løsning på problemet. Han får en bluse til at lugte så ubehageligt, at ingen har lyst til at nærme sig ham. Det lykkes; han får lov at gå i fred, og da han ser sin overfalds"mand" blive overfaldet selv, giver han ideen videre. Den virker og alle er glade og gode venner. Tegningerne er meget enkle og udtryksfulde, de har kun det vigtigste med og beskriver situationerne godt. Det gør ikke bogen mindre sjov, at personerne er grise, og der flere steder laves griserelaterede ordspil med teksten. En velegnet bog til oplæsning og efterfølgende samtale i de mindste klasser, der helt sikkert vil føle med Leopold og hans problemer.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. sep. 2001

af

af

Else Lerche

d. 14. sep. 2001

I sidste billedbog om grisen Leopold var han forelsket. Nu er det en ganske anden følelse der rammer ham. Han er bange. Det lader hverken teksten eller illustrationerne, der sammen danner en helhed, en i tvivl om. Teksten er ganske kort og enkel. Den samme enkelhed kendetegner illustrationerne, men de udvider også teksten med små sjove detaljer. De udtryksfulde illustrationer er malet i stærke farver, og der er anvendt sort konturstreg. De mange billeder af menneskeliggjorte grise er malet uden megen baggrund. Grisene er malet i runde former og med levende udtryk i ansigterne. Leopolds måde at tackle truslerne fra rockeren Keld-Orne og hans venner på gennemlever troværdige faser, mens løsningen på problemet er overraskende og i overført betydning et eksempel til efterlevelse. Keld-Orne truer Leopold med tæsk. Leopold reddes midlertidigt på målstregen af Fru Sylte. Så begynder Leopold at styrketræne, men opgiver hurtigt. I stedet smør han sin bluse ind i sild og gammel ost. Usikker på om det vil skræmme Keld væk, går han i skole. Da Keld kommer ham nær, opdager Leopold at det virker. Senere ser Leopold Kelds storebror slå Keld. Leopold fortæller om bluse-tricket og bliver venner med Keld. Den historie skal børn fra 3 år nok tage til sig.


Weekendavisen

d. 16. nov. 2001

af

af

Pernille Stensgaard

d. 16. nov. 2001