Bøger / skønlitteratur til børn

Den dag Leopold blev ond


Beskrivelse


Billedbog. Leopold er normalt en sød lille gris, men en dag vågner han og er rigtig ond! Han mobber og driller hele dagen indtil grise-mor får sat de vrede følelser på plads.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. juni 2010

af

af

Ulla Møller

d. 21. juni 2010

To billedbøger for de 4-6-årige. De kan være udgangspunkt for en snak om stærke følelser, eller de kan være ren og skær frydefuld underholdning.

Dina Gellert debuterede som illustrator og forfatter i 1994 med Den dag Leopold blev ond. Siden er det blevet til mange dejlige børnebøger fra hendes hånd bl.a. flere om grisen Leopold, senest Den dag Leopold blev sur, der tematisk minder om debutbogen. Leopold vågner en morgen og er ganske uforklarligt blevet ond i sulet. Det går ud over alt og alle den dag. Den dag han bliver sur, har det en konkret årsag, der er ikke noget fjernsyn, før han har ryddet op på sit værelse. Han planlægger at stikke af hjemmefra, mens han nyder at tænke på, hvor meget hans mor vil savne ham. Både tekst og billeder er fulde af humor, og det er let at holde af den lille grisebasse, selv når han er i dårligt lune.

Andre billedbøger om stærke følelser som fx vrede er Vrede drage, 2009, Emilies tiger, 2008 og Billy bliver gal, 2006. Bøgernes øvrige temaer er ligeledes beskrevet i flere billedbøger.

Et herligt gensyn med Leopold. Tidligere udgaver af Den dag Leopold blev ond er for længst slidt op, så det er rart, at den igen får plads blandt billedbøgerne, oven i købet i godt selskab med en helt ny titel om den lille, charmerende gris.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Leopold vågner en morgen og er ond. Det varer ved hele dagen og går ud over alle, han møder, hjemme - på gaden - i skolen. Rigtig en lille bandit ! Men hvorfor? Ja, det finder han selv ud afom aftenen: Dagen før blev han mobbet i skolen. Og nu får han og mor en snak om det, så han kan sige undskyld og blive glad igen. Dette er en historie, enhver kan identificere sig med, også de småbilledbogslæsere, den henvender sig til. Det er en fabel, hvor dyrene, her grise, får menneskelige træk, og symbolikken er gennemført og tydelig. Det giver ofte en munter, sproglig pointe, men erogså en udfordring både i læsningen og i eftertanken. Bogen, der har et handy format for små hænder, er livligt illustreret med en god og tydelig billedfortælling, der både skaber hygge med sinstreg og sit farvevalg og tydeligt udtrykker de forskellige og enkle følelser. Teksten er kort og kan læses i 2. klasse, men bogen kan bruges længe før. I indskolingen vil den helt sikkert værevelkommen som anledningtil en meget vedkommende klassesamtale. Forsiden viser en meget vred gris, så man bliver noget overrasket over at finde en hyggelig familiehistorie, om end med problemer,men det er en god overraskelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lise Lotte Larsen

d. 18. dec. 2018

Det er sjældent, at en dansk billedbogsillustrator vælger at lægge sit udtryk indenfor den særlig forenklede, klicheprægede stil, vi kender så godt fra klassiske tegnere som Peet, Hoban ellerRey, en stil som Disney tegnerne har gjort så alment kendt, at når historiens moderfigur tegnes med forklæde, stående bag et brændekomfur igang med pandekagerne, ser vi det ikke som en afspejlingaf virkeligheden, men som billedsprogets tilstræbt almengyldige, stenografiske kode for 'hjemmets tryghed'. Med blød farvekridt og professionalisme rammer Dina Gellert stilen på kornet og giver denekstra friskhed med levende brug af perspektiver. Kort, med små sproglige opkvikkere fortælles om Leopold, den lille gris, der en morgen vågner og er ond. Hele dagen driller han enhver, han møder,lige indtil han kommer hjem fra skole, får skældud af mor og kommer på hovedet i seng. Er billedstilen tidløs / international, så er historien meget dansk / humanistisk / pædagogisk i sinforståelse af ondskaben:Den har en årsag (Leopold var dagen før blevet drillet i skolen) og kan derfor behandles væk med trøstende ord og pandekager. Lad os håbe, at denne velkørende oggennemarbejdede billedbogsdebut kan være med til at få fremtidige generationer til at tro på det. Fra 3-4 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lene Kristiansen

d. 18. dec. 2018

Dina Gellert debuterer her som børnebogsforfatter med en billedbog om følelser af den vrede og årsagsbestemte slags. Leopold er en lille gris med ganske menneskelige egenskaber. (Der er nogetmed de grise!) En morgen vågner han og er ond. Så ond at hans tænder ligner en rævesaks. Han vælter mælken, råber 'Fede So' efter fru Sylte, mobber i skolen og ryger, da det kommer for grise-morsøre, direkte i seng. I drømme genoplever han den foregående dag, hvor alt gik galt og han selv blev mobbet. En snak med mor over pandekagerne afklarer problemet og en undskyldning næste dag gøralle glade. Historien er lidt vel tung med sit klare pædagogiske sigte og den enkle morale. Kønsrollemønstret er som i de gode gamle dage med mor som husfaktotum, og Leopolds opførsel fremkaldertårer hos kvinderne og vrede hos mændene. Som illustrator er Dina Gellert meget mere original. Hendes streg er rund, humoristisk og virkningsfuld uden overflødige dikkedarer med farver i doucefarvekridt. Leopold er enherlig grissebasse, og i sin onde fase er han ret uimodståelig. Ja, faktisk meget mere end i sin artige til sidst, og et par krydsede grisetæer på ryggen kunne måske havehjulpet på troværdigheden og have givet historien ekstra krølle på halen. Men der er masser af potentiale i Dina Gellert. Fra 4 år.


BUM

Årg. 12, nr. 3 (1994)

af

af

Merete Møller Olesen

Årg. 12, nr. 3 (1994)