Bøger / skønlitteratur / digte

Den daglige kærlighed : digte


Beskrivelse


Digte. Kærlighedsdigte om den erotiske besættelse, opofrelse, frustrationer og jalousi. Skrevet udfra digterens (1912-2003) egne oplevelser, med at balancere mellem den frit udlevede sensuelle forelskelse, den personlige frihed og tosomhedens livtag med hverdagen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. sep. 2018

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 18. sep. 2018

Kærlighedsdigte med et stort følelsesmæssigt engagement og en præcis iagttagelsesevne, der dissekerer både den frie erotiske kærlighed og tosomhedens livtag med hverdagen. Til digtlæsere der foretrækker klassisk modernistiske digte med et stærkt personligt aftryk.

Maria Wine (1912-2003) blev født i Danmark, men flyttede til Sverige efter at have mødt den svenske forfatter Artur Lundkvist, som hun giftede sig med. Hun udgav en lang række kritikerroste bøger på svensk, hvoraf kun romanen Man har skudt en løve er blevet oversat til dansk. Udvalget af digte, der er samlet ukronologisk, stammer fra årene 1943-1997. Digtene handler om kærligheden i alle dens former og sindstilstande, den frie, erotiske og den afhængige, svære og opofrende. Wine trækker på de komplikationer hun selv oplevede i sit ægteskab, men også lykkestunderne fylder meget og viser kærlighedens tyngde. Bogen har et kort biografisk forord.

Wine skriver sine prosalyriske ubundne vers med en lethed og klarhed, der både i stil og indhold kan minde om Tove Ditlevsen eller Vita Andersen. Knækprosaen blomstrer for tiden (Asta Olivia Nordenhof, Mette Moestrup), så at få præsenteret et helt nyt forfatterskab på dansk i den genre, ovenikøbet af en ukendt dansk digter, er en gave.

Wine har inspireret fx Sun Axelsson og Birgitta Trotzig og minder om fx Vita andersen og især Tove Ditlevsen. Maria og Artur er en biografisk roman om Wine og hendes mand Artur Lundkvist.