Bøger / faglitteratur / kataloger (beholdningsbibliografi)

Den danske kaffehistorie


Beskrivelse


Forfatteren beskriver kaffens historie i Danmark fra introduktionen som luksusvare omkring 1680 til nutidens hverdag.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. sep. 2015

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 21. sep. 2015

Detaljerig gennemgang af den danske kaffe- og tehistorie henvender sig til dedikerede læsere med kulturhistorisk interesse i tiden fra 1600 til i dag.

Bøgerne tager udgangspunkt i et stort arkivmateriale, som omfatter skrifter, regnskaber, købmændenes varelister, m.m. De kommer omkring alt, hvad der vedrører de to drikke: importen og handelen, brygningen og serveringen, indtagelsen i hjemmet og i tidens te- og kaffehuse, samt den kulturelle betydning fra 1670 til i dag. Forfatteren er historiker, dr.phil. Annette Hoff, som er seniorforsker i Den Gamle By. Bøgerne er illustrerede med mange fotos, især af antikke kopper og kander fra Den Gamle By og andre museer. Bøgerne har forord, sammenfatning, engelsk resume, noter, litteraturliste, navneregister og billedliste.

Bøgerne giver et uhyre detaljeret indblik i historien, som bærer præg af det omfattende arkivmateriale, der ligger til grund, og hvorfra der ofte citeres. Dette giver på én gang anledning til en masse fortællinger om konkrete personer, men gør samtidig fremstillingen lidt tung med mange optællinger af de forskellige kopper, mv. et bo indeholdt. Bøgerne er flotte og indbydende i layoutet.

Af andre kulturhistoriske, men mindre forskningsbaserede bøger om kaffe kan nævnes Livet er ikke det værste man harTid til teKaffe og kage, te og chokolade fra 2007, om te Tid til te fra 2005, og Kaffe og kage, te og chokolade fra 2007 om de fire nydelsesmidlerAf andre kulturhistoriske, men mindre forskningsbaserede bøger om kaffe kan nævnes Livet er ikke det værste man har fra 2007, om te fra 2005, og Kaffe og kage, te og chokolade fra 2007 om de fire nydelsesmidlerAf andre kulturhistoriske, men mindre forskningsbaserede bøger om kaffe kan nævnes Livet er ikke det værste man har fra 2007, om te Tid til te fra 2005, og fra 2007 om de fire nydelsesmidler.


Jyllands-posten

d. 24. okt. 2015

af

af

Lars Ole Knippel

d. 24. okt. 2015