Bøger / faglitteratur

Den dyre flugt : pengenes strøm under redningen af de danske jøder i 1943


Beskrivelse


Danske fiskere og mellemmænd krævede store beløb for at hjælpe danske jøder med at flygte til Sverige under 2. verdenskrig. Bogen bygger på samtaler med flygtninge, hjælpere og bådførere, som var førstehåndvidner til flugten i 1943.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. okt. 2010

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 19. okt. 2010

Til besættelsesinteresserede.

En journalistisk bog om redningen af de danske jøder 1943. Flugten skete primært i fiskerbåde over Øresund og var ikke gratis. Fiskerskipperne tjente nemlig formuer på transporten, mens mange andre hjalp uden vederlag, og en række store organisationer og virksomheder rejste penge til jøder, der ikke selv kunne betale. Bogen er bl.a. baseret på interview med reddede jøder, hjælpere og fiskere. Den beretter indgående om den utiltalende guldfeber om jødernes penge og den næsten larmende tavshed, der senere omgav dette aspekt af en indsats, der burde have været et glorværdigt kapitel i besættelsen. Problematikken er berørt i anden litt., men er aldrig indgående analyseret. Forargelsen over fortjenesterne er den røde tråd. Jeg synes dog Hjortsø i sin sådan set udmærkede debatskabende journalistiske vinkel ikke altid underbygger sine udsagn og ofte bruger gisninger og folkemunde som kilde fx om fiskernes senere luksusforbrug og påstand om, at nogle virksomheder kun bidrog for ikke at stemples som tyskvenlige, og desuden er lidt tilbøjelig til at efterrationalisere fiskernes reelle risiko i sejladserne, som flere af hans egne samtidsvidner trods alt vurderer som høj.

Ingen monografi om denne vinkel. Om emnet generelt fx Da jeg var lille, var Danmark stor. I interviewform Jødeaktionen i Danmark oktober 43.

En spændende journalistisk researchet bog om jødeaktionen, som opruller og skaber debat om en sparsomt beskrevet vinkel på besættelseshistorien.


Berlingske tidende

d. 12. nov. 2010

af

af

Bent Blüdnikow

d. 12. nov. 2010


Jyllands-posten

d. 6. nov. 2010

af

af

Flemming Østergaard

d. 6. nov. 2010


Kristeligt dagblad

d. 30. nov. 2010

af

af

Claus Mechlenborg

d. 30. nov. 2010


Rambam

Nr. 20 (2011)

af

af

Bent Blüdnikow

Nr. 20 (2011)