Bøger / skønlitteratur / roman

Den første sten


Beskrivelse


Afghanistan. En deling danske soldater rives ud af deres "comfort zone", da en af deres egne begår et brutalt forræderi. Så nu går jagten på forræderen, en jagt der leder dem dybt ind i Afghanistan. Det, der starter som et hævntogt, udvikler sig til et potentielt mareridt. Et mareridt, hvor krigens rædsler udstilles.

Anmeldelser (14)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. nov. 2015

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 2. nov. 2015

Den moderne form for krigsførelse, og den mere overordnede idé om krig, skildret nådesløst gennem krigen i Afghanistan. Til læsere af spændingslitteratur/krigslitteratur.

"Den første sten" er en murstensroman, hvor vi følger en deling danske soldaters hverdag i Afghanistan. Romanen skifter karakter, da soldaterne, efter et forræderi begået af en af deres egne, starter en jagt på forræderen. En jagt, der får dem dybt ind i Afghanistan væk fra basens sikkerhed og en jagt, der for alvor åbner deres øjne op for krigens gru.

Carsten Jensen har skabt et storværk. Det er en roman der vil meget, også for meget, men det er også en roman der kan meget og som er meget vedkommende. Som i en god antikrigsfilm opsluges man af et brutalt univers, hvor begreber som meningsløshed, kærlighed, krigens væsen, godhed og ondskab sættes på spidsen. Til tider bliver fortællingen moraliserende på den måde, hvor der tales ned til læseren og der er også for meget plot der skal afvikles. Men stadigvæk er romanen fremragende, ambitiøs og nådesløs. For hvem er de onde når man taler om krig?.

I både tematikker, og rejsen ind i mørket, er der klare paralleller til Conrads mesterværk Mørkets hjerteDommedag nuMikaelJeg er en hær (Ved Niels Brunse) og Coppolas mesterlige tolkning Apocalypse now. Mikael og Jeg er en hær handler også om krigen i AfghanistanI både tematikker, og rejsen ind i mørket, er der klare paralleller til Conrads mesterværk Mørkets hjerte (Ved Niels Brunse) og Coppolas mesterlige tolkning Apocalypse now. Mikael og Jeg er en hær handler også om krigen i AfghanistanI både tematikker, og rejsen ind i mørket, er der klare paralleller til Conrads mesterværk Mørkets hjerte (Ved Niels Brunse) og Coppolas mesterlige tolkning Apocalypse now. og Jeg er en hær handler også om krigen i AfghanistanI både tematikker, og rejsen ind i mørket, er der klare paralleller til Conrads mesterværk Mørkets hjerte (Ved Niels Brunse) og Coppolas mesterlige tolkning Apocalypse now. Mikael og handler også om krigen i Afghanistan.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 29. apr. 2016

af

af

Niels Klingenberg Vistisen

d. 29. apr. 2016


litteratursiden.dk

d. 1. dec. 2015

af

af

Beth Høst

d. 1. dec. 2015

En overvældende, storladen, holdningspræget og heldigvis også uhyre velfortalt og spændende dansk krigsroman. Carsten Jensen skriver intenst krigen i Afghanistan frem for øjnene af læseren. Carsten Je...


Politiken

d. 4. nov. 2015

af

af

Lasse Horne Kjældgaard

d. 4. nov. 2015


Jyllands-posten

d. 4. nov. 2015

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 4. nov. 2015


Berlingske tidende

d. 5. nov. 2015

af

af

Jørgen Johansen

d. 5. nov. 2015


Kristeligt dagblad

d. 4. nov. 2015

af

af

Sørine Gotfredsen

d. 4. nov. 2015


Børsen

d. 6. nov. 2015

af

af

Line Rasmussen

d. 6. nov. 2015


Standart

Årg. 30, nr. 1 (2016)

af

af

Bjarne Bendtsen

Årg. 30, nr. 1 (2016)


Kritik

Årg. 49, nr. 216-217 (2016)

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

Årg. 49, nr. 216-217 (2016)