Bøger / faglitteratur

Den forudsigende hjerne


Beskrivelse


Forlagets beskrivelse: Forestillingen om at hjernen konstruerer forklaringer og hypoteser for de sanseoplevelser den bliver udsat for, daterer sig tilbage til Platons studerende. Ideen blev yderligere formaliseret af Hermann von Helmholtz for mere end 100 år siden. Dette har ledt til at vi idag mener, at hjernens primære funktion er at forudsige eller prædiktere verden og dermed også sig selv. Denne bog vil beskrive ideen om den forudsigende hjerne ud fra den seneste forskning på området. Derudover vil bogen trække tråde tilbage til de første spæde eksperimenter, som påviste hjernens evne til at danne forudsigelser om omverden. Tilslut vil bogen også trække tråde frem til hvordan dette syn på hjernen farver vores ideer om begreber som perception, tænkning og handling. Bogen har bidrag fra danske forskere, der arbejder med den forudsigende hjernen, både teoretisk og eksperimentelt, og bogens forord er skrevet af en af de fremmeste internationale forskere på området, Karl Friston.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. apr. 2016

af

af

Grethe Lorentzen

d. 11. apr. 2016

Om hjernens modeller af verden og dens forudsigelser om den. Til studier fra gymnasieniveau og til alment interesserede i hjernens forunderlige verden.

HjerneForums årlige temahæfte om den nyeste hjerneforskning med bidrag af danske forskere. Denne gang beskrives forskningens viden om hjernens modeller af sin omverden og dens evne til at lære af og korrigere fejlagtige hypoteser om den. Dette kaldes prædiktiv kodning. Forfatterne kommer også ind på kropsbevidsthed, den forudsigende hjerne og nervesygdom, samt kontrol af bevægelser og filosofiske konsekvenser af tesen om den forudsigende hjerne. Med forord af Karl Friston. Henvisning til videnskabelig litteratur.

Et overskueligt hæfte, som med henvisning til forskning og eksperimenter giver et kalejdoskopisk overblik over forskningens viden om hjernens hypoteser om verden og dens forudsigelser og fejlrettelser af forudsigelser baseret på sanseindtryk. Dele af bogen er letlæst, andre dele er sværere tilgængelige og forudsætter kendskab til det anvendte begrebsapparat for at få det fulde udbytte. De gode illustrationer understøtter pointerne i bogen.

Leif Østergaard viser underholdende i HjernenDen foranderlige hjerne og den forunderlige bevidsthed, at den spår om sin omverden og fremtiden. Den foranderlige hjerne og den forunderlige bevidsthed er en historisk og nutidig rejse i forskningens viden om hjernen og bevidsthedLeif Østergaard viser underholdende i Hjernen, at den spår om sin omverden og fremtiden. er en historisk og nutidig rejse i forskningens viden om hjernen og bevidsthed.Informationer og udgaver