Bøger / faglitteratur

Den gode journalist : etik, værdier og kvalitet i journalistik


Beskrivelse


Forfatteren reflekterer over de journalistiske kerneværdier og begreber: saglighed, sandhed, troværdighed og objektivitet, og over hvordan man som journalist kan integrere disse værdier i sit arbejde.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. dec. 2009

af

af

Jytte Bræmer

d. 2. dec. 2009

Primært tænkt til journalister, men på grund af de generelle og filosofiske betragtninger på sandt, falsk og den virkelige virkelighed, kan den sagtens interesse en bredere kreds.

Det er en 2. og gennemskrevet udgave af forfatterens Vær god, 2005. Forfatteren anvender filosofien til at gå i rette med, at journalister udelukkende kan anvende retningslinjer for god presseetik. Forfatteren appellerer til journalisten om at erkende, at der findes én sandhed og én virkelighed, velvidende at sandheden og virkeligheden kan være uoverskuelig, og at der kan anlægges adskillige vinkler på den. Den er skrevet i et let og humoristisk sprog med mange gode eksempler. Han kritiserer mange af sine fagfæller for at hævde, at man ikke kan behandle stoffet objektivt. Han definerer objektivitet som sandhed, neutralitet og ordentlighed. Kort sagt er det en opsang til journalister om at gøre sig umage og at opføre sig ordentligt. "Vær god" har den dobbelttydighed, at man dels skal være gode ved hinanden og samtidig lave sit arbejde godt. Som forfatteren siger: "Det er såmænd ikke særlig indviklet. Det er bare svært".

Bogen er gennemskrevet i forhold til 1. udgaven, der er mange ændringer, og der er tilføjet et nyt afsnit om det umulige i udelukkende at anvende regler for sit arbejde. Den bør erstatte 1. udgaven på hylderne.

En moralsk opsang til journalister om at erkende, at der findes en sandhed, og det er journalistens opgave at gengive den etisk forsvarligt.