Bøger / skønlitteratur / roman

Den hemmelige tale


Beskrivelse


Efter afsløringen af Stalintidens forbrydelser har MGB-officeren Leo Demidov sine egne private problemer at kæmpe med, samtidig med at samfundets autoritet er ved at bryde sammen.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2009

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 11. sep. 2009

Til læsere der primært prioriterer spænding frem for baggrunde og dybere personskildring.

Vi er i Sovjet 1956 ved Stalins død, hvor efterfølgeren Chrustjev lægger an til omdeling af et hemmeligt dokument med en tale med sønderlemmende afsløring af stalintidens forbrydelser. Men afsløringen truer - også fordi stærke kræfter nu søger hævn - med at få sovjetsamfundets autoritet til at falde sammen. Samtidig kæmper tidligere MGB-officer Leo Demidov fra Barn nr. 44 med sine egne problemer. De to piger, som han og hustruen Raisa her adopterede, har ikke tilgivet ham for skylden i deres forældres død, ligesom også andre af hans tidligere ofre søger hævn. For at redde Raisa og familien må Leo forklædt som straffefange først begive sig til Sibirien og senere sammen med hende deltage i opstanden i Ungarn 1956. Læseren føres i hæsblæsende spænding gennem det ene cliffhanger scenarie efter det andet, men trods en lovende start virker plottet generelt svagt funderet og uden overbevisende troværdighed. Det historiske Sovjet-miljø fremstår ofte kun som tynd fernis, og hverken personerne eller deres indbyrdes interaktioner virker særligt troværdige eller dybtgående skildret.

Samme miljø som Martin Smith og Stuart Kaminskys bøger fra Sovjet-tiden.

Et historisk spændingsroman som indledende opridser en god historisk ramme, men senere primært baserer sig på hæsblæsende spænding frem for dybtgående personskildring, atmosfære og et bæredygtigt plot. Anskaffes efter erfaringer med Barn nr. 44.


litteratursiden.dk

d. 19. okt. 2009

af

af

Susan von Magius

d. 19. okt. 2009

Velfungerende og spændende 2'er til "Barn nr. 44" Hovedpersonen er igen Leo. Leo har gjort hvad han kunne for at lægge den grumme fortid i det hemmelige politi bag sig. Men det er ikke let for ham at ...


Jyllands-posten

d. 5. nov. 2009

af

af

Peter Ulf Møller

d. 5. nov. 2009


Politiken

d. 26. sep. 2009

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 26. sep. 2009


Euroman

Nr. 189 (2009)

af

af

Tonny Vorm

Nr. 189 (2009)