Bøger / skønlitteratur / roman

Den inderste fare : biografisk roman. Bind 1


Beskrivelse


Politisk og personligt portræt af samarbejdspolitikeren Erik Scavenius (1877-1962), der fik til opgave at føre Danmark uskadt gennem besættelsen som udenrigsminister. Om både de politiske dilemmaer og om Scavenius som et erotisk menneske, for hvem kærligheden spiller en næsten lige så stor rolle som politikken.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. sep. 2016

af

af

Anne Birgitte Langkilde Hundahl

d. 20. sep. 2016

Medrivende politisk og personligt romanportræt af den forhadte politiker Erik Scavenius. For læsere af historiske romaner med særlig interesse for dansk politik og besættelsestiden.

Året er 1940, Danmark er besat af Nazityskland. Landsfaderen Stauning beder Scavenius om at påtage sig den utaknemmelige opgave som udenrigsminister at føre Danmark sikkert gennem besættelsen. Scavenius har store betænkeligheder, da han ved det vil stemple ham som landsforræder. Han påtager sig opgaven, men bakkes ikke op af sin kone, den noget ældre Emma, der kæmper for hans kærlighed. Men den dameglade Scavenius er samtidig forelsket i den unge Alice. Handlingen udspiller sig primært i de første år af krigen med tilbageblik til Scavenius' ungdom og befrielsesdagen i maj 1945. Bogen er den første af to bind.

Birgithe Kosovic skriver veloplagt og har nogle fine personkarakteristikker. Romanen er yderst velresearchet og bygger på faktuelle begivenheder, historiske personer, bøger og dagbøger om og af tidens centrale personer, som optræder i romanen. Denne kobling mellem det biografiske og fiktionen lykkes til fulde. Scavenius' erotiske drømme og sexliv udpensles dog rigeligt, men der tegnes alt i alt et stærkt billede af ham som politiker og menneske, og det overlades til læseren selv at fælde dom over ham.

Kan sammenlignes med Kampen om Staunings stol fra 2015, der er en dokumentarisk roman, som omhandler spillet om magten i Danmark i det første besættelsesår.


litteratursiden.dk

d. 25. nov. 2016

af

af

Maria Björnsdóttir

d. 25. nov. 2016

Birgithe Kosovic er en sand sprogvirtuos, og hendes detaljerede romanbiografi er kræs for den historisk interesserede læser. Eric Scavenius blev inderligt plaget om at træde til som udenrigsminister, ...


Jyllands-posten

d. 3. okt. 2016

af

af

Johs. H. Christensen

d. 3. okt. 2016


Kristeligt dagblad

d. 23. sep. 2016

af

af

Svend Skriver

d. 23. sep. 2016


Berlingske tidende

d. 24. sep. 2016

af

af

Anne Liisberg

d. 24. sep. 2016


Information

d. 22. sep. 2016

af

af

Tue Andersen Nexø

d. 22. sep. 2016


Weekendavisen

d. 23. sep. 2016

af

af

Arne Hardis

d. 23. sep. 2016