Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Den kolde krig


Beskrivelse


Historisk oversigtsværk og lærebog om USA's og Sovjetunionens konfrontationer efter den 2. verdenskrig. Med kildetekster og arbejdsspørgsmål.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. juli 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 28. juli 2011

Primært til historieundervisningen på ungdomsuddannelserne og i voksenundervisningen, men kan i bibliotekssammenhæng også bruges som et historisk oversigtsværk for interesserede i den aktuelle debat.

Historisk oversigtsværk og lærebog om den kolde krig, hvor Sovjetunionen og USA efter 2.verdenskrigs afslutning konfronterer hinanden. En række hovedkapitler med kildeafsnit giver unik mulighed for at læse kildemateriale, og hvert kapitel har opsummerende spørgsmål. I kapitlet "Optakten til den kolde krig" er kildemateriale fx Roosevelts brev til Stalin om Polen under topmødet på Jalta, 6. februar 1945 og et telegram fra Churchill til Roosevelt om Rumænien. Andre temaoverskrifter i bogens kronologiske opbygning er fx "Afspænding og nye kriser", "Vietnamkrigen", "Konfrontation og stjernekrig. Højeste alarmberedskab" og "Murens fald". Forfatteren stiller i det afsluttende kapitel det interessante spørgsmål: "Hvem vandt den kolde krig?" Her skriver forfatteren bl.a.: "USA vandt måske i første omgang den kolde krig i forhold til den gamle Sovjetunionen". Men USA's gevinster bliver nu begrænset af, at Kina og Rusland er på vej til at blive stormagter og er ved at udvikle en større global selvbevidsthed".

Et lignende oversigtsværk, dog rettet mod folkeskolen, er Den kolde krig af Jens Aage Poulsen. En debatantologi om det hotte historiske emne er fx Nye fronter i den kolde krig.

Glimrende oversigtsværk om et aktuelt debatteret emne. Oplagt til skoleopgaver.


Gymnasieskolen

Årg. 94, nr. 18 (2011)

af

af

Sune Weile

Årg. 94, nr. 18 (2011)


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 191 (2011)

af

af

Ulrik Grubb

Nr. 191 (2011)