Bøger / faglitteratur

Den korte historie om Tyskland


Beskrivelse


Beskrivelse af Tysklands historie fra 58 f.Kr. frem til 2018, med udgangspunkt i spørgsmål som: Hvad er Tyskland? Ser landet mod øst eller vest? Er Tyskland overhovedet ét land?

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. juli 2019

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 31. juli 2019

Bredt anlagt og underholdende fortælling om Tysklands historie fra Julius Cæsar til nutiden. For læsere med interesse for Tysklands historie.

James Hawes bog om Tyskland dækker perioden fra 58 f.Kr. til nutiden. Bogens første 3 dele beskriver bl.a., hvordan Julius Cæsar etablerede Rhinen som grænse og erklærede de germanske stammer bag Rhinen for uforbederligt barbariske. Den beskriver bl.a. også Karl den Stores kroning som romersk kejser i 800, og hvordan de efterfølgende kongers skæbnesvangre fristelse til at tro, at de også var herskere af Rom, skabte turbulens og magtkampe med adlen og kirken. 4. del beskriver perioden fra 1525 til nutiden, en periode hvor især Preussens opkomst og værdier fik skæbnesvangre konsekvenser for Tyskland. Med 100 sort-hvide kort og billeder.

Lærerig og spændende fortælling om Tyskland, som er velegnet til lystlæsning. Bogen giver en overbevisende beskrivelse af, hvorledes det østlige og vestlige Tyskland altid har været to forskellige steder, og stadig er det. Det er især interessant at læse, hvordan Rhinen og Elben historisk har fungeret som brudlinjer, der har været med til at forme tyskernes historie og identitet. Hawes genopliver på interesesant vis begrebet "Østelbien", hvorfra Preussen, især fra 1871-1945, satte afgørende fingeraftryk på Tysklands nationale politik med uhyrlige konsekvenser til følge.

Kan læses på linje med Tysk kulturhistorie fra 1648 til i dag, som fokuserer på tysk kulturhistorie.


litteratursiden.dk

d. 12. nov. 2019

af

af

Per Eilif Månson

d. 12. nov. 2019

Den engelske forsker, der blandt andet er kendt for allerede i 2005 at forudse Brexit, har sat sig grundig ind i Tysklands historie og får den formidlet på en engageret og meget læsværdig måde. En af ...


Kristeligt dagblad

d. 28. sep. 2019

af

af

Christian Egander Skov

d. 28. sep. 2019