Bøger / skønlitteratur / roman

Den nye dreng


Beskrivelse


Den ghanesiske diplomatsøn Osei begynder i sjette klasse som den eneste sorte elev på en skole uden for Washington D.C. i 1974. Det starter en lavine af jalousi og racisme, og følgerne bliver katastrofale.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. aug. 2017

af

af

Lone Krøgh

d. 25. aug. 2017

En sort dreng kommer til en hvid skole i USA i 1970'erne, hvilket sætter gang i en lavine af jalousi og racisme. En roman for læsere af helstøbt og vedkommende amerikansk litteratur.

I en forstad til Washington D.C. begynder den ghanesiske diplomatsøn Osei i 6. klasse på en hvid skole i 1974. Han er den eneste sorte på skolen, og da han knytter et nært venskab til klassens populære pige, Dee, er der straks nogle, der føler sig jaloux og at deres magtposition truet. Osei er en vidende og venlig dreng, men der er mange både lærere og elever, som ikke kan abstrahere fra hans hudfarve og derfor tillægger ham en række negative egenskaber uden hold i virkeligheden. Skolegårdens intrigante bølle sår splid og ødelægger forholdet mellem Osei og Dee med katastrofale følger.

Som altid skriver Tracy Chevalier godt og vedkommende, og ud over racisme er temaerne eviggyldige som kærlighed, jalousi, svigt, bedrag og hævn. Sproget flyder ubesværet, og det er en fængende historie, som fra første færd styrer mod undergang. Tiden og miljøet er skildret overbevisende, og man kan atter konstatere, at børn på 11-12 år også gennemlever store dramaer.

Dybest set er romanen en moderne gennemskrivning af Shakespeares jalousidrama "Othello," som fx findes i Samlede ShakespeareDræb ikke en sangfuglSæt en vagtpost ud, men det giver også mening at sammenligne med Harper Lees romaner Dræb ikke en sangfugl og Sæt en vagtpost udDybest set er romanen en moderne gennemskrivning af Shakespeares jalousidrama "Othello," som fx findes i Samlede Shakespeare, men det giver også mening at sammenligne med Harper Lees romaner og Sæt en vagtpost udDybest set er romanen en moderne gennemskrivning af Shakespeares jalousidrama "Othello," som fx findes i Samlede Shakespeare, men det giver også mening at sammenligne med Harper Lees romaner Dræb ikke en sangfugl og .


Kristeligt dagblad

d. 14. juli 2018

af

af

Iben Tandgaard

d. 14. juli 2018