Bøger / skønlitteratur / noveller

Den ovale dame & andre fortællinger


Beskrivelse


Surrealistiske, gotiske fortællinger fra grænselandene mellem drøm og vågen, eventyr og virkelighed, humor og angst. Afsluttes med selvbiografisk skildring af ophold på psykiatrisk institution, hvor fortællerens familie lod hende indlægge og tvangsmedicinere.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. apr. 2016

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 7. apr. 2016

Gotiske, surrealistiske, humoristiske og uhyggelige fortællinger af engelske Leonora Carrington. Læs dem, hvis du tør og vil udfordres.

Samling af Leonora Carringtons (1917-2011) centrale fortællinger samt den selvbiografiske "Dernede". Det er surrealistiske noveller med gotisk inspiration, og de bevæger sig i krydsfeltet mellem drøm, virkelighed og eventyr. Fx fortællingen om det kisteglade skelet, der var som befriet uden byrden af kød på kroppen. De ældste af teksterne er fra 1930'erne, den nyeste fra 1980'erne. Leonora Carrington (1917-2011) er ikke tidligere oversat til dansk. Hun er engelsk forfatter og billedkunstner.

Carrington er ikke noget, man sådan lige bliver færdig med. Der er perler af meget velskrevne skæve, humoristiske og angstfyldte noveller, mens "Dernede" fortæller om et psykisk sammenbrud, hvor hendes familie lod hende indlægge og tvangsmedicinere. Rystende læsning. Dejligt at vi får adgang til Carrington på dansk. Flot arbejde af oversætteren, som har forsynet alle fortællingerne med info om tekstbaggrund m.m. Lille bog, godt omslag.

Carrington er nutidig og visuel i sit sprog, så jeg kan bedst sammenligne et par graphic novel-forfattere, fx 9 piger - liftetRævhulHinsides eller Rævhul. Tematisk kan hun sammenlignes med fx E.T.A. Hoffmann mens den selvbiografiske skitse kan minde om Helga Johansens HinsidesCarrington er nutidig og visuel i sit sprog, så jeg kan bedst sammenligne et par graphic novel-forfattere, fx 9 piger - liftet eller . Tematisk kan hun sammenlignes med fx E.T.A. Hoffmann mens den selvbiografiske skitse kan minde om Helga Johansens HinsidesCarrington er nutidig og visuel i sit sprog, så jeg kan bedst sammenligne et par graphic novel-forfattere, fx 9 piger - liftet eller Rævhul. Tematisk kan hun sammenlignes med fx E.T.A. Hoffmann mens den selvbiografiske skitse kan minde om Helga Johansens .


Weekendavisen

d. 14. juli 2017

af

af

Lars Bukdahl

d. 14. juli 2017