Bøger / faglitteratur

Den røde prik : matemagi for talfreaks


Beskrivelse


Opdagelsesrejse i matematikkens verden, om bl.a. regnegenier, utrolige opdagelser, sjove matematiske spil, magiske tal og matematikken i kunst, arkitektur og musik.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. apr. 2018

af

af

Louise Urban Andersen

d. 20. apr. 2018

Sjov og finurlig matematik med eksempler fra hverdagen. Bogen kan læses af alle, både børn og voksne, der har interesse for matematik. Kan selvlæses fra ca. 10 år.

I 2001 udgav Anker Tiedemann første bog i serien om matemagi Matemagi. Det er blevet til 4 matemagi-udgivelser, og nu er den 5. udgivelse her. Tiedemann præsenterer læseren for matematik i mange sammenhænge, bl.a. om talrækker såsom Fibonacci og decimalerne i Pi. Der ses også nærmere på matematik i naturen, eksempelvis på cikaderne, der har en livscyklus på 13 og 17, altså to primtal. Der gives en gennemgang af, hvorfor meteren er lige præcis så lang, som den er, og hvor mange gange man kan folde et stykke papir. Tiedemann ser på det helt særlige ved tallet 7, men han undersøger også Kong Arthurs runde bord med henblik på, hvor mange gange, man kan flytte rundt langs bordkanten uden at få de samme to sidemakkere.

Spændende og håndgribelig matematik, der vil vække interesse hos de fleste - også dem, der ikke er specielt matematisk orienterede. Tiedemann formår at gøre kompliceret matematik interessant og spiselig.

Et alternativ til Tiedemanns matemagi kunne være Baktofts Matematik i virkeligheden. Bind 1, der også indeholder håndgribelig matematik. Sidstnævnte er dog på gymnasieniveau.