Bøger / faglitteratur / kildesamlinger

Den russiske revolution


Beskrivelse


En antologi med uddrag af tekster fra perioden fra den første revolution i 1905 til nedkæmpelsen af Kronstadt-oprøret i 1921, med særlig fokus på året 1917.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. dec. 2017

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 4. dec. 2017

Kommenteret samling af kilder, der er relevante for den russiske revolution. De første dokumenter er fra 1905-revolutionen, og bogen slutter med nedkæmpelsen af Kronstadt-oprøret i 1922. Relevant for alle, der arbejder med emnet den russiske revolution.

2017 var hundredeåret for den russiske revolution, og i den anledning udgiver tidsskriftet Slagmark denne kildesamling i "Slagmarks revolutionsserie". Med en række primærtekster præsenterer bogen vigtige episoder i de dramatiske år, hvor begivenhederne i Rusland vendte op og ned på alt. Her er taler af fx Lenin og Trotskij, dekreter fra tsaren og resolutioner fra sovjetkongresser, samt digte af Blok og Majakovskij. I en introduktion gennemgås revolutionens forskellige faser, og heri henvises til bogens tekster. En tidslinje over de mange begivenheder støtter denne læsning, og bogen afsluttes med ordforklaringer og litteraturhenvisninger. Forskellige fotografier illustrerer bogen.

En meget anbefalelsesværdig kildesamling, og det er mange år siden, der sidst er udgivet nogen tilsvarende. Især dokumenterne om Februarrevolutionen er spændende, dette folkelige og demokratiske fremskridt, som bolsjevikkerne afviklede med Oktoberrevolutionen.

En nyere ruslandshistorie med kilder er Carl-Johan Brylds Den russiske revolution og SovjetunionenDen russiske revolution 1917. Blandt de ældre kildesamlinger kan anbefales Erik Bach Nielsens Den russiske revolution 1917En nyere ruslandshistorie med kilder er Carl-Johan Brylds Den russiske revolution og Sovjetunionen. Blandt de ældre kildesamlinger kan anbefales Erik Bach Nielsens .Informationer og udgaver