Bøger / faglitteratur / filosofiske skrifter

Den sene Nietzsche : værker, optegnelser, breve m.m. fra årene 1885-1889


Beskrivelse


Uddrag af Nietzsches (1844-1900) værker skrevet i perioden 1885-1889 samt udpluk fra notesbøger, breve m.m.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. jan. 2013

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 25. jan. 2013

Bogen henvender sig til filosofiinteresserede og interesserede i Nietzsches liv.

Dette er fjerde og sidste del i Preben Lilhavs udgivelse og oversættelse af Nietzsches ((1844-1900) tekster. Bindet dækker perioden 1885-1889 og er skrevet i Nice, Venedig, Leipzig og Torino. Så blev han sindssyg, og det er op til læseren at afgøre om det afspejles i teksterne. Lilhav afviser det i sin introduktion. Som de øvrige bind indeholder det et udvalg biografisk materiale (breve, dagbøger, notesbøger og lign.) og fyldige uddrag af filosofiske værker: Hinsides godt og ondt, Moralens genealogi og Antikrist. Alle anset for centrale værker i Nietzsches produktion. Ud over Nietzsche er der spredte breve og noter af personer omkring ham, bl.a. Georg Brandes. Tilsammen indeholder de fire bind unikt materiale om Nietzsche, hans skrifter og liv.

Emnet Nietzsche er forholdsvis godt dækket. Som kildemateriale overlapper bindet ikke andre værker, men supplerer både tekstmæssigt og fortolkningsmæssigt allerede eksisterende værker.

Dokumentarsamling til Nietzsches liv og filosofi. Den kan både læses som en biografisk og filosofisk introduktion og bruges som opslagsværk.