Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Den stjålne sten


Beskrivelse


Troldmanden Exu bortfører fredsstenen fra lilleputsamfundet ved Grønnesøen. Derfor hersker ufred mellem trunter, gnomer, stjernesamlere og træspringere. Den lille trunte Pil må ud på en farefuld tur for at få stenen tilbage. Men kan hun klare den umulige opgave?

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2000

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 21. aug. 2000

Hvis man kan leve sig ind i en verden, hvor alt er levende og kan tale, hvor magien og det fantastiske har et stort spillerum, så er det her lige bogen til oplæsning for de 4-6/7-årige, som vil gyse, når det bliver farligt og højdramatisk og grine, når alliken Olli kommer med dumme, sjove eller "småfrække" bemærkninger. Det hele foregår i dalen omkring Grønnesø. Her bor trunterne, træspringerne, bakkefolket og stjernesamlerne. Alt ånder fred og idyl, indtil trolden Exu stjæler Fredsstenen og bringer den op til sit slot. For at det lille samfund kan komme videre på fredelig vis og ikke gå i opløsning pga. uenighed/dumhed/manglende forståelse for andre, så må stenen skaffes til veje igen, og det bliver truntepigen Pil, der sammen med alliken Olli og alfen Viola skal klare opgaven. Og det bliver en dramatisk og velskrevet tur. Eventyret rummer alle elementer: de gode, de onde, de dumme, de modige, spænding og så et stænk kærlighed og hjælpsomhed. Og bogen har sin morale og enkelte gange et lidt patetisk sprog. Når man selv kan læse bogen, skal man – som lektøren – eje en barnlig sjæl og et åbent sind over for det fantastiske og skønt barnlige. Så får man også en god oplevelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2000

af

af

Else Lerche

d. 21. aug. 2000

Forfatterens trilogi om Roselil har mange læsere. Da denne højtlæsningsbog bevæger sig i et lignende fantasypræget univers og tilmed har en dramatisk forside, vil også den tiltrække de 5-9-årige, af de sidstnævnte kan mange læse den selv. Det er en traditionelt opbygget fantasyfortælling med genkendelige elementer fra eventyr- og fantasylitteraturen. Kampen mellem det gode og det onde er tilpas spændende selvom nogle vil synes at visse situationer løser sig lidt for let. Det levende, varierede og nogle steder lyriske sprog fremmaler synlige landskaber og fascinerende små personligheder blandt de forskellige små eksistenser. Derfor er det let at leve sig ind i handlingen og dens eventyrlige univers. Her både supplerer og understøtter Bente Bechs s/h atmosfærefyldte illustrationer meget fint. Fredsstenen bliver stjålet fra lilleputsamfundet ved Grønnesøen. Derfor hersker ufred mellem trunter, gnomer, stjernesamlere og træspringere. Den lille følsomme trunte, Pil, må ud på en farefuld rejse for at få stenen tilbage fra troldmanden Exu. Takket være hendes mod og uselviskhed, og med hjælp fra bl.a. den rapkæftede allike, Olli, lykkes det hende at befri Diamantdronningen der besejrer Exu.


Berlingske tidende

d. 30. sep. 2000

af

af

Kari Sønsthagen

d. 30. sep. 2000


Bogmarkedet

Årg. 151, nr. 4 (2005)

af

af

Steffen Larsen

Årg. 151, nr. 4 (2005)