Bøger / faglitteratur / gådebøger

Den store danske gådebog


Beskrivelse


Samling af 3.800 gåder.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2012

af

af

Inger Søndergaard

d. 7. nov. 2012

Samling af mere end 3.800 gåder, som henvender sig til voksne, der interesserer sig for gådernes oprindelse, og som har lyst til at formidle glæden ved gåder videre til børn og børnebørn.

Forfatteren Kristian Kristiansen kender vi fra en række folkekulturhistoriske bøger om talemåder, ordsprog og mystik, senest med genudgivelsen af: Danske ordsprog : talemåder, mundheld, mottoer, 2012. Han har nu lavet den hidtil mest omfattende kommenterede samling af gåder, og giver dem i et fyldigt afsluttende kapitel et verdenshistorisk, religiøst og litterært perspektiv. Samlingen er inddelt efter 25 alfabetisk ordnede meget forskellige kategorier, der hver får en lille indledning. Hver kategori indeholder 10-20 gåder, hvor man let finder svaret på samme side. Herefter følger 60 sider blandende gåder, hvor svarene er sorteret fra A-Å. Der er svære og lette gåder imellem hinanden. Nogle er lidt sjofle eller politisk ukorrekte, men der er også gåder, som de yngste kan gætte med på. Bogens omslag og titel har appel til hele familien, men har ellers ingen illustrationer, hvilket især børn vil savne.

Der er rigtig mange gådebøger til børn, men også megen efterspørgsel. Af nyere dato er 1000 1/2 gåde, 2011, den hidtil største. Til voksne, der holder af gåder findes der ikke aktuelt andre titler, der sætter gåderne i et historisk og litterært perspektiv.

Fyldig, seriøs og hidtil største samling af gåder, som primært henvender sig voksne, der interesserer sig for gådernes historie.