Bøger / skønlitteratur / roman

Den utrolige historie om Kavalier & Clay


Beskrivelse


Den unge jøde Kavalier smugler sig ud af det besatte Prag og havner i New York, hvor han og fætteren Clay beslutter at starte som tegneserieforfattere, og det lykkes med overvældende succes.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Kresten Søe Christensen

2006

I 1939 smugler den unge jøde Josef Kavalier sig ud af det besatte Prag i en kiste. Han havner i New York hos fætteren Sammy Clay, som er optaget af superhelte-tegneserier. De to finder sammen i drømmen om at tjene masser af penge på seriealbums. Sammy er forfatter, mens Josef, der intet ved om tegneserier, i kraft af sit studie på kunstakademiet i Prag er en fin tegner. Den første seriehelt - Eskapisten - bliver en dundersucces og efterfølges af flere serier. De to fætre, som får selskab af den smukke Rosa, virkeliggør nu den amerikanske drøm om rigdom og succes. En drøm, der dog også for Josef via bl.a. Eskapistens opgør mod skurkene er hans egen kamp mod Hitler på vegne af den efterladte familie i Prag. Romanen er fyldt med referencer til holocaust, Houdini, 2. verdenskrig m.m. plus især autentiske amerikanske tegneserier fx Will Eisner. Fortællestilen er snørklet og læsset med detaljer og selvopfundne beskrivende ord, som ind imellem skurrer noget i bearbejdelsen. Alt beskrives malende i billeder, så nogle passager for mig næsten står som seriestriber uden billeder. Resultatet er en finurlig noget speciel murstensroman af typen, der skiller vandene: Kult og fryd for gruppen, der falder for stilen, men omstændelig, indforstået og ustruktureret til frustration for andre. Romanen udkom i USA 2000, indbragte Chabon Pulitzer prisen. En filmatisering er måske om hjørnet.


litteratursiden.dk

d. 6. juni 2016

af

af

Jan Michael Johansen

d. 6. juni 2016

I 1939 finder den unge jøde Joe Kavalier vej til New York, hvor han og fætteren Clay slår igennem som tegneserieskabere. Interessant og krævende historie om at skabe sig en ny tilværelse. ’Den utrolig...


Berlingske tidende

d. 18. okt. 2006

af

af

Per Krogh Hansen

d. 18. okt. 2006


Kristeligt dagblad

d. 12. okt. 2006

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 12. okt. 2006


Jyllands-posten

d. 28. sep. 2006

af

af

Niels Lillelund

d. 28. sep. 2006


Standart

Årg. 20, nr. 4 (2006)

af

af

Tore Rye Andersen

Årg. 20, nr. 4 (2006)


Strip!

Nr. 36 (2006)

af

af

Allan Haverholm

Nr. 36 (2006)