Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Den vinter da far var i Sverige


Beskrivelse


Far er stadig i Sverige. Bentes mor tager arbejde for at forsørge familien. De fejrer jul, og mormor dør.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 2002

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 23. jan. 2002

Hjørdis Varmers tre bøger om Bente under 2. verdenskrig er stadig forunderligt friske og læseværdige. Bøgerne udkom første gang i 1982 og er nu genudgivet i Zoom indserien. De har fået et mere appellerende omslag, en let bearbejdning og en mere læsevenlig typografi. Det er stadig Tormod Kiddes sort/hvide kultegninger der sammen med fotos fra tiden illustrerer og udbygger historien. Vi følger Bente og hendes familie fra 1944-45.Faderen er med i modstandsarbejdet og går under jorden i Sverige. Familien savner ham, men det er ikke uden problemer at få ham hjem igen efter befrielsen. Perioden er spændende, og det er handlingen også, men forfatteren undgår stor ydre dramatik og fortæller om krigens vilkår for ganske almindelige mennesker. Der sker uhyggelige ting i samfundet, men de overskygger ikke at man kan leve udmærket i et mangelsamfund, og at der er gode mennesker også i fjendens lejr. Krigen er kulissen, der selvfølgelig har betydning, men det er spændingen menneskene imellem der er interessant. Bøgerne er til selvstændig frilæsning for 3.-4.kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Frederik Jakobsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Bente og hendes mor må hutle sig igennem tilværelsen, fordi faderen er kommet til Sverige. Gode venner og familie tilbyder dem hjælp, men moderen tager et job. I skolen har nogle af de ældstedrenge, brødre til Bentes veninder, påbegyndt illegalt arbejde. Et par må flygte til Sverige. Bentes mormor dør. Vi følger Bente i dagligdagen og i årets højtider, vi fornemmer de mangeerstatningsvarer. Sidst i bogen, hvor moderen netop trænger til en opmuntring efter mormoderens død, kommer der brev fra faderen i Sverige. Vi har flere mere spændende bøger om besættelsestiden,men disse to bøger er meget menneskevarme, uden glorificering. Bogen handler om levende mennesker, der kan le, græde, føle lykke og vise frygt. Derfor vil de blive læst af vore elever fra 5. klasseog op.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Rossen (børn)

d. 18. dec. 2018

2. del af trilogien: Dage under krigen. Bentes far er, hjulpet af modstandsbevægelsen, ankommet til Sverige. Bentes mor må tage arbejde. Den nøjsomme hverdag afbrydes af små glæder, men ogsåsorger. Bentes mor bliver sendt hjem fra arbejde, p.gr. af brændselsmangel, men har været så heldig, at hun har fået ingredienser til at bage med. En luft-alarm får folk i kælderen, da beboernekommer op, er en u-eksploderet granat faldet igennem flere etager. Bente og hendes mor flytter til mormor, som dør kort efter. Skolegangen foregår i en træbarak, fordi tyskerne skal bruge detidligere skolebygninger til deres flygtninge. Julen holdes, med forudgående aflusning m.m. Nogle store drenge forsvinder pludselig fra skolen, de har været frihedskæmpere. En udmærketdokumentarisk skildring, trykt med Times, også for læseretarderede. Fra 12 år. Se i øvrigt bedømmelse af samme forf. Det forår, da far gik under jorden, også vedr. illustrationer.


BUM

Årg. 20, nr. 3/4 (2002)

af

af

Bo Nake

Årg. 20, nr. 3/4 (2002)


Aarhuus stiftstidende

d. 15. sep. 1980

af

af

Dorte Søholm

d. 15. sep. 1980


Berlingske tidende

d. 24. aug. 1980

af

af

Bodil Carlsson

d. 24. aug. 1980


Jyllands-posten

d. 19. dec. 1980

af

af

Erhardt Larsen

d. 19. dec. 1980


Lands-avisen Aktuelt

d. 22. sep. 1980

af

d. 22. sep. 1980


Aalborg stiftstidende

d. 3. sep. 1980

af

af

Lange

d. 3. sep. 1980