Bøger / skønlitteratur / roman

Den yderste grænse


Beskrivelse


To unge tyske jurister vælger tidligt i 1930'erne at bekende sig til nazismen og deltager som officerer i okkupationen af Norge. Efter krigen glider de uden skyldfølelse ind i rollen som gode samfundsstøtter, men så krydser en ung nordmand deres veje.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. sep. 2011

af

af

Helle Winther Olsen

d. 29. sep. 2011

Denne fremragende norske roman om nazismen skal formidles som et nyt hovedværk i norsk og nordisk litteratur. Stor, mægtig, farlig og krævende, men også svær at lægge fra sig både mentalt og fysisk. Det er en "must read" for den politisk og samfundsinteresserede romanlæser.

Romanen handler om nazismen i Tyskland, okkupationen af Norge og Den kolde Krig spændt ud mellem 1929, hvor den unge Otto Nebelung tiltrækkes intellektuelt af den højt begavede Paul von Damaskus - frem til Pauls statsmandsbegravelse i 2008. Det er historien om disse unge, højt uddannede mænds begejstring for den nazistiske ideologi, deres indtræden og høje placering i det nazistiske hierarki. Begge bliver sendt til den yderste grænse - også mentalt - i Nordnorge, hvor de samarbejder med kollaboratører og forbereder invasionen i Sovjet. Her møder de den smukke Aida, hvis søn Alf Mayen, år senere som politimand, arbejder på at sone forældrenes skyld. Han er romanens 3. hovedperson og til ham fortæller den aldrende Otto sin subjektive version af sin rolle under krigen og ikke mindst efter, hvor alle disse gamle nazister let og smertefrit gled ind som samfundsstøtter. Verdenskrig, koldkrig, totalitarisme, magt, ideologier, løgne og soning er alle emner, der trækker mørke spor i denne øjenåbnende roman.

Litterært hører romanen til i samme liga som fx Günter Grass, Milan Kundera og Italo Calvino.

Vildtvoksende og dog stramt komponeret roman om nazismen i Tyskland og ideologiernes fald vil have læsere overalt.


litteratursiden.dk

d. 25. apr. 2012

af

af

Michael Krarup

d. 25. apr. 2012

Fortælling om to tyskeres møde med Norge under 2. verdenskrig og frem til en tid i Vesttyskland som gode samfundsborgere med en dyster fortid. Til den højt respekterede tyske jurist Dr Hon Generalsta...


litteratursiden.dk

d. 11. maj 2012

af

af

Michael Krarup

d. 11. maj 2012

Til den højt respekterede tyske jurist, 90 årige Dr. Dr. Hon. Generalstaatsanwalt Paul von Damaskus' begravelse møder den norske politiembedsmand Alf Mayen atter engang den også omkring 90 årige tyske...


Berlingske tidende

d. 28. okt. 2011

af

af

Søren Kassebeer

d. 28. okt. 2011


Politiken

d. 6. okt. 2011

af

af

Søren Vinterberg

d. 6. okt. 2011


Kristeligt dagblad

d. 25. okt. 2011

af

af

Kristine Kabel

d. 25. okt. 2011


Weekendavisen

d. 7. okt. 2011

af

af

Joakim Jakobsen

d. 7. okt. 2011